Upravna enota Maribor. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Upravna enota Maribor. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je zanikala, da bi šlo za politično odločitev, saj da jo lahko tudi zelo jasno strokovno utemelji. Kot je povedala, je Pungerla na predlog sindikalne predstavnice Upravne enote Maribor obiskala pred tremi tedni, saj je pred tem prejela precej negativnih odzivov na delo načelnika. Takrat sta se tudi temeljito pogovorila o tem, kako je treba ravnati glede odnosov med zaposlenimi, saj sama verjame, da je vloga načelnika tudi v tem, da zna pomiriti duhove znotraj kolektiva.

"Prek medijev je skušal obračunati z zaposlenimi"

"Glede na to, da govorimo o drugi največji upravni enoti in da vemo, da so te res zelo obremenjene, je verjetno slaba volja nekaj, kat moraš znati dnevno upravljati. Sedanji načelnik je na nekaj mestih pokazal, da ima pomanjkanje kompetenc za delo z ljudmi," je pojasnila Ajanović Hovnik. Pungerlu je očitala tudi kar trimesečno zaprtje krajevnih uradov v času poletnih počitnic.

Sicer pa jo je ob obisku v Mariboru presenetilo še, da načelnik ni vedel, kakšna je obremenjenost posameznih zaposlenih na področju zadev, povezanih s tujci, čeprav je to eno najbolj problematičnih področij, s katerimi se sama sooča tako rekoč od prvega dne.
Pika na i pa je po njenih besedah Pungerlov nedavni intervju v Večeru, kjer je na nekaj mestih zelo jasno pokazal, da ni kos nalogi, ki mu je bila zaupana.

"Prek medijev je skušal obračunati z zaposlenimi, v intervjuju je tudi jasno povedal, da jemlje ljudi prek vrste in v tem ne vidi nobene težave. To so zame znaki, ki kažejo na to, da strokovno ni kos nalogi," je dejala ministrica. Imena začasne zamenjave na njegovem mestu pa še ni razkrila, saj da trenutno poteka postopek varnostnega preverjanja osebe, ki bo prišla na to mesto.

Pungerl: Ministrica je prisluhnila samo sindikalistoma

Pungerl je v odzivu za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da je ministrica prisluhnila samo zgodbi sindikalista Frančiška Verka in Alenke Pintarič. Ta naj bi mu že julija obljubila, da bo dosegla njegovo razrešitev, zato je po načelnikovih besedah v času njegovega dopusta začela pritiskati na ministrstvo.

Sorodna novica Ministrica na Upravni enoti Maribor napovedala reševanje razmer

"Ker ni imela ničesar oprijemljivega, se je zatekla k podtikanjem. Zato sem ustanovil komisijo, ki je očitke raziskala, a ni odkrila očitanih kršitev. Ker se očitki o neprimernem delu in celo kaznivih dejanjih pojavljajo dalj časa, sem se odzval in vložil predlog za pregon. Zgolj tako lahko zadevam pridemo do dna in se bodo prenehala podtikanja," je pojasnil Pungerl.

Ob tem je dodal, da se očitki o slabih odnosih na mariborski upravni enoti vlečejo že leta, saj da je bil tudi prejšnji načelnik Srečko Đurov razrešen iz istih razlogov. Pungerl trdi, da se je veliko posvečal medsebojnim odnosom, zaposleni pa naj bi ga hvalili, kako so se odnosi izboljšali. Zapletalo naj bi se le pri sindikalni zaupnici, ki naj bi delovala proti njemu brez podpore drugih članov sindikata.

Glede očitkov o intervjuju za Večer Pungerl pravi, da gre za iskanje dlake v jajcu. Glede omogočanja urejanja stvari prek vrste naj bi povedal, da to lahko storijo v izjemnih primerih, kot so bolezen, nosečnost in podobno.

"Sem za sindikalni dialog, vendar pri sindikatu te volje ni bilo. Sem že tretji načelnik, ki ga je sindikat zrušil. Menim, da me velika večina zaposlenih podpira, saj mi spontano izrekajo pohvale in zgroženost nad odločitvijo," je še dodal Pungerl. Pred prihodom na upravno enoto je bil odvetnik, za zdaj pa še ne ve, kje bo nadaljeval poklicno pot.

Pogajanja vlade s sindikati javnega sektorja