Očitki iz anonimne prijave so bremenili direktorja naše druge največje bolnišnice. Foto: BoBo
Očitki iz anonimne prijave so bremenili direktorja naše druge največje bolnišnice. Foto: BoBo

Anonimno pisanje, ki direktorju UKC Maribor Vojku Flisu pripisuje kršitve na različnih področjih, je svet zavoda obravnaval na poziv ministrstva za zdravje, ki je na začetku tega meseca zahtevalo pojasnila glede teh očitkov.

Direktorju se med drugim očitajo neupoštevanje mnenja strokovnega direktorja in strokovnega sveta pri nabavi opreme za covid-19, naročila neurgentnih prevozov za covidne bolnike v nasprotju z veljavno zakonodajo, klientelizem pri zaposlovanju in mobing nad zaposlenimi, ki so opozarjali na nepravilnosti.

Flis je na ponedeljkovi seji sveta zavoda, ki je potekala na daljavo, pojasnil, da so to očitki, ki so se v preteklosti že pojavljali in so bili ovrženi na različnih ravneh, ne le pri upravi UKC-ja, ampak tudi pri komisiji za preprečevanje korupcije, tožilstvu, inšpektoratih in informacijski pooblaščenki. "Glede na to, da se zaključuje moj mandat, se pritiski stopnjujejo in so šli že tako daleč, da so se fizično lotili lastnine mojih bližnjih," je dejal.

Poudaril je, da lani ni bilo nobenih uradnih prijav domnevnega mobinga, letos pa tri, te pa "se obravnavajo skladno z veljavnimi internimi predpisi". Glede domnevnega prednostnega cepljenja prejšnjega predsednika sveta zavoda Jožeta Šabedra proti covidu-19 je tudi zdravstveni inšpektorat potrdil, da je UKC Maribor ravnal skladno z nacionalno strategijo. Na absurdnost navedb v omenjenem anonimnem pismu po besedah Flisa med drugim kaže očitek, da naj bi v pisarni kljub ukrepom zaradi covida-19 praznoval rojstni dan, čeprav po njegovih besedah "teh ne praznuje niti v zasebnem življenju".

Mariborski UKC obravnaval anonimno prijavo

Predsednik sveta zavoda Kazimir Miksić se je strinjal, da predložena dokumentacija ne kaže kakšnih nezakonitih ravnanj. Dolgoletna članica Suzana Jarc je celo menila, da se anonimki ne bi smela pripisovati tolikšna veljava, saj gre dejansko za že večkrat ovržene očitke. "V vseh večjih ustanovah imamo nezadovoljne ljudi. A na te teme, ki jih imamo danes pred sabo, je bilo izrečenih že toliko besed in opravljenih toliko kontrol, da ne vem več, kam to pelje," je dejala.

Član Robert Pungerl je predlagal, da področje nabav in zaposlovanja v zadnjih treh letih pregleda zunanja revizija, čemur Flis ni nasprotoval, saj imajo v UKC Maribor "zaradi anonimk revizorje v hiši od jutra do večera". Na koncu pa je prevladalo mnenje, da to za zdaj ni potrebno.

Člane sveta zavoda je mnogo bolj zanimalo, zakaj prihaja do zamude pri načrtovani izgradnji montažnega objekta za bolnike s covidom-19. Flis je pojasnil, da na prvem razpisu niso izbrali nobenega od prijavljenih gradbincev, "ker nihče ni odgovoril na medicinska vprašanja", zato bodo objavili nov razpis s konkurenčnimi pogajanji, v katerih bodo prijavitelji morali podati jasna pojasnila. Ta naj bi se odvil v štirih tednih.