Kot je zagotovila kmetijska ministrica, bodo pomoči zaradi draginje deležni tudi hmeljarji.

Slovenija je pomembna svetovna proizvajalka hmelja z dolgoletno tradicijo in svetovno priznanimi sortami hmelja, ki so rezultat domačega znanja, je v nagovoru, ki so ga v sporočilu za javnost povzeli na kmetijskem ministrstvu, dejala ministrica. To dokazuje tudi podatek, da je 95 odstotkov v Sloveniji pridelanega hmelja izvoženega.

Zaradi suše bo letošnja letina hmelja slabša, zato je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podalo pobudo za ocenjevanje škode na kmetijskih pridelkih na Upravo RS za zaščito in reševanje, ki je pristojna za izdelavo končne ocene škode. Ta ocena bo po besedah Irene Šinko podlaga za pripravo programa odprave posledic škode zaradi suše v letu 2022, na podlagi katerega bodo prizadete kmetije upravičene do finančne pomoči zaradi izpada dohodka.

Poleg suše izziv za hmeljarski sektor predstavlja tudi vojna v Ukrajini, ki je pripeljala do višanja cen energentov ter repromateriala.

Pomoč države tudi za hmeljarje

Ministrica je poudarila, da bodo pomoči zaradi višanja cen energentov in repromateriala deležni tudi hmeljarji. "Odlok o finančnem nadomestilu zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala, ki se uporablja za primarno kmetijsko proizvodnjo, prinaša podporo za hmeljarje v višini 31,73 evra na hektar hmeljišča. Poleg tega bo dva milijona evrov sredstev namenjenih pomoči kmetom zaradi višanja cen pogonskih goriv za kmetijsko mehanizacijo," je dejala.
Ob velikem številu izzivov, ki jih je prineslo letošnje leto, je po prepričanju ministrice še bolj kot doslej pomembno sodelovanje in povezovanje med hmeljarji.

Ministrica Šinko je hmeljarjem predstavila tudi novosti, ki jih prinaša strateški načrt Skupne kmetijske politike za obdobje 2023 do 2027. Hmeljarji bodo upravičeni do shem neposrednih plačil, in sicer do dohodkovnega plačila za trajnostnost, do dodatnega plačila za mlade kmete, do vezane dohodkovne podpore ter do sheme za okolje in podnebje, kjer se bo izvajalo 12 shem. Med njimi sta dve namenjeni hmeljarjem, je pojasnila.

Na seji so spregovorili tudi o prihodnosti hmeljarstva, prikazana so bila stara hmeljarska opravila in spretnosti. Predstavljena sta bila tudi nova princesa in hmeljarski starešina. To nalogo bosta opravljala leto dni, do naslednjega dneva hmeljarjev, so zapisali na kmetijskem ministrstvu.