Mandatar za sestavo desete slovenske vlade v samostojni državi Janez Janša je predlog ministrske liste predložil državnemu zboru. Foto: BoBo
Mandatar za sestavo desete slovenske vlade v samostojni državi Janez Janša je predlog ministrske liste predložil državnemu zboru. Foto: BoBo
Na novo v poslanske klopi
Predstavitev ministrov

Mandatarja Janeza Janšo je v poslanskih klopeh že zamenjal Robert Hrovat, v vlado pa dodatno odhajajo še trije poslanci SDS-a, dva iz SLS-a ter po eden iz DeSUS-a in NSi-ja.

Med predsedniki petih koalicijskih strank samo prvak Liste Virant ne odhaja v vlado, temveč v parlamentu ostaja prvi med enakimi. Če bo predsednik SLS-a Radovan Žerjav minister za gospodarstvo, ga bo v poslanskih klopeh nadomestila Jasmina Opec, poslanca SLS-a Franca Bogoviča, ki kandidira za ministra za kmetijstvo in okolje, pa Roman Žveglič. Če bo predsednik DeSUS-a Karl Erjavec potrjen za zunanjega ministra, ga bo v poslanskih klopeh nadomestila Marija Plevčak, predsednico NSi-ja Ljudmilo Novak pa bo, če prevzame ministrstvo Slovence v zamejstvu in po svetu, nadomestil Janez Vasle.

Poslanca SDS-a Zvoneta Černača bo ob potrditvi na mesto ministra za infrastrukturo in prostor v poslanskih klopeh nadomestil Vitoslav Türk, poslanca SDS Vinka Gorenaka pa ob potrditvi za ministra za notranje zadeve Gregor Pivec. Če bo Andrej Vizjak prevzel ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ga bo v parlamentu nadomestila Damjana Petavar Dobovšek.

Sestavljanka blizu končne podobe
Janez Janša je medtem v parlamentarni postopek vložil predlog liste kandidatov za ministre nove vlade. Janša je svojo ministrsko ekipo, ki jo DZ predlaga v sprejetje, javnosti predstavil že v petek. Poudaril je, da je pred to ekipo zagotovo najtežja naloga po osamosvojitvi Slovenije.

Prav tako je z današnjim dnem začela veljati novela zakona o vladi, ki so jo poslanci sprejeli prejšnji teden. Akt nekateri problematizirajo zlasti zaradi prenosa tožilstva z ministrstva za pravosodje na ministrstvo za notranje zadeve, ločevanja ministrstva za okolje in prostor ter združevanja ministrstva za kulturo z resorjem znanosti in izobraževanja. Pozitivna Slovenija je napovedala tudi možnost ustavne presoje novele, vendar za zdaj kaže, da je stranka pri tem osamljena.

Na novo v poslanske klopi
Predstavitev ministrov