Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić. Foto: Policija
Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić. Foto: Policija

Razpis zagotovo pomeni presenečenje, saj je minister Boštjan Poklukar pred tem želel spremeniti zakon o organiziranosti in delu policije ter tako razširiti nabor kandidatov, ki bi se lahko prijavili za prvega policista. To je presenečenje tudi za najožje ministrove sodelavce, ki so za to izvedeli danes (torek) zjutraj. Ni pa nobeno presenečenje, da bi Poklukar rad s spremembo zakonodaje vrata direktorske pisarne policije rad odprl tudi različnim varnostnim strokovnjakom s področja pravosodja, tožilstva, varnostnih in obveščevalnih služb, kar v prevodu pomeni tudi strankarsko lojalnim kadrom. A njegova želja ni naletela na odobravanje policijskih strokovnjakov. Predvsem Miroslav Žaberl je opozarjal, da mora biti prvi mož policije policist z dolgoletnim policijskim stažem, imeti mora vodstvene izkušnje, predvsem pa strokovne kompetence.

Sorodna novica Zakaj ministrstvo zavlačuje z razpisom za novega generalnega direktorja policije?

Na ministrstvu so s prihodom Poklukarja sicer spisali predlog spremembe zakonodaje, ki pa pred javnost ali vlado še ni prišel. Pravni strokovnjaki, med njimi predvsem Rajko Pirnat, pa so bili kritični do tega, zakaj na ministrstvu niso razpisa objavili takoj ob imenovanju Senada Jušića za vršilca dolžnosti. To, da se pred tem skuša spremeniti zakonodaja, pa je Pirnat označil kot nesprejemljivo, vse skupaj pa za zlorabo funkcije vršilca dolžnosti, saj se vršilca dolžnosti imenuje za čas od objave oziroma začetka postopka razpisa do imenovanja generalnega direktorja. To, da se želi pred tem spreminjati zakonodajo, pa samo kaže, kako si želi politika obvladovati policijo prek njenega generalnega direktorja.

Razpis je zdaj objavljen po trenutno veljavni zakonodaji. To pomeni, da mora imeti kandidat za generalnega direktorja policije najmanj 15 let delovnih izkušenj v policiji in najmanj osem let delovnih izkušenj na vodstvenih delovnih mestih v javnem sektorju. Rok za prijavo pa je le do 7. junija. Jušiću se sicer polletno vedejevstvo izteče 23. avgusta, kot poudarjajo poznavalci, pa postopek od objave javnega natečaja do imenovanja najvišjih uradnikov na položaju, torej tudi generalnega direktorja policije, traja okoli dva meseca, v času dopustov pa se lahko še podaljša.

Če je verjeti informacijam, ki prihajajo v javnost, se pripravlja tudi teren za določene menjave nekaterih vodilnih v policiji, ki bodo izpeljane verjetno še pred imenovanje direktorja s polnimi pooblastili. Na tako imenovanem tnalu pa naj bi se znašli direktor uprave kriminalistične policije David Antolovič, vodja centra za varovanje in zaščito Bojan Oman, direktor koprske policijske uprave Igor Jadrič in direktor mariborske policijske uprave Donald Rus.