Foto:
Foto:

"Po novem zakonu depolitizacija televizije"

V prispevku MMC, v katerem so predstavljene navedbe Odbora za kulturo SDS, se kljub javno dostopnim preverljivim določbam novega zakona, ki so jasne, zopet povzema navedbe, ki so lahko le plod nenatančnega branja zakona ali namernih pavšalnih navedb z namenom zavajanja, brez da bi bila predlagateljem zakona dana kakršnakoli možnost, da na navedbe argumentirano odgovorijo pred objavo prispevka, kar ni v skladu z objavljenimi Pravili RTV za izrabo programskega časa za zakonodajni referendum.

Novi zakon ustvarja temelj za ponovno uveljavitev položaja RTV Slovenije kot enega najpomembnejših producentov na področju kulture, saj izrecno zagotavlja večinski delež vsebin, ki so v javnem interesu, avtonomnost in neodvisnost ustvarjalcev programov in urednikov, zapoveduje pregledno in učinkovito poslovanje, preprečuje razprodajo premoženja RTV Slovenija in komercializacijo programov ter zagotavlja tudi zakonsko zahtevano spoštovanje kvot neodvisne produkcije za zunanje producente.

Po določbah novega zakona bo RTV Slovenija samostojna pravna oseba javnega prava posebnega kulturnega in nacionalnega pomena. RTV Slovenija torej ostaja javna ustanova, po izrecni določbi novega zakona v izključni lasti Republike Slovenije in je ni v nobenem primeru mogoče na kakršen koli način privatizirati. Vodilni za svoje delo odgovarjajo z vsem svojim premoženjem.

Zakon izrecno določa, da se RTV prispevek ter druga javna sredstva lahko porabijo samo za izvajanje javne službe, o komercializaciji ali privatizaciji s sredstvi RTV prispevka torej resnično ne more biti govora. Po izrecni določbi novega zakona brez soglasja Vlade Republike Slovenije tudi ni mogoče odtujiti pomembnejšega dela premoženja, kar se je do sedaj sicer dogajalo vsako leto za pokrivanje tekočih izgub. Zakon tudi izrecno določa, da se morajo prihodki od izvajanja dejavnosti na trgu vračati v javno službo, tako kot v drugih kulturnih institucijah.

V Svetu RTV Slovenija, ki je najpomembnejši organ upravljanja, ima civilna družba zagotovljeno večino (10 članov od 17 je imenovanih neposredno, politične stranke ne imenujejo nobenega predstavnika). Po sedaj veljavnem zakonu 23 od 29 članov Sveta RTV Slovenija imenuje politika, tudi politične stranke. Vlada ohranja zgolj še 1 predstavnika v 7 članskem nadzornem svetu. 3 člane nadzornega sveta imenuje državni zbor, od tega enega na predlog opozicije. Vladajoča politika torej tudi v nadzornem svetu nima večine. Po sedaj veljavnem zakonu je nadzorni svet dejansko politični organ, saj vlada in državni zbor imenujeta kar 9 od 11 članov nadzornega sveta.

Ker nekatere motijo predsedniki organizacij, ki so včlanjene v ZDOS, moramo povedati še naslednje: Predlagatelj zakona ni preverjal svetovnega nazora predsednikov 15 zvez in združenj, ki so včlanjene v ZDOS in združujejo 13.000 društev. Vsekakor pa je nesprejemljivo, da bi zaradi njihove "politične oporečnosti", ki jim jo očitajo v SDS, iz kroga možnih predlagateljev izključili pol milijona Slovencev, ki so člani teh reprezentativnih organizacij, med njimi športnikov, upokojencev, planincev, kulturnikov in drugih."