"Mogoče se bomo izpogajali, da novih nabav patrij ne bo," pravi minister za obrambo. Foto: BoBo

Obrambni minister Aleš Hojs je potrdil, da je Rotis, ki zastopa finsko Patrio, pripravil nekatere predloge sprememb pogodbe. A za ministrstvo so nesprejemljivi, saj gredo po ministrovih besedah spremembe v smer, da cene ne bile več takšne, kot so bile izpogajane, ampak nekajkrat višje, je za Radio Slovenija poročal Robert Škrjanc.

Proizvajalec 'blefira'?
Zato zdaj od Rotisa minister pričakuje, da v mesecu dni postavi realne pogoje. Sploh zato, ker je v Sloveniji vsa proizvodnja ustavljena "Proizvodna linija je odpeljana iz Gorenja. Zato gre kar za nekaj blefiranja proizvajalca," je prepričan.

Transformacija vojske - potrebnih bo manj vozil
Sam se vse bolj nagiba k temu, da bi prekinili dobavo osemkolesnikov. Pred časom je sicer govoril o tem, da bi potrebovali vsaj še 20 vozil, a ker se bo vojska transformirala, zdaj minister pravi, da ne bo potrebe po takšnem številu. "Zato se stališča tudi na tem področju menjajo." Je pa minister odločen, da stvari do konca leta konča, in to ne v škodo Slovenije.

Po pogodbi iz leta 2006, ki še velja, je država kupila 135 patrij, od tega 110 polno opremljenih.

Povečan promet vojaških vozil
Slovenska vojska bo v ponedeljek nadaljevala tretji sklop taktične vaje Pomlad 2012. Zato bo na nekaterih cestah po državi, proti Svetlemu potoku pri Kočevju, povečan promet vojaških vozil. Na vaji sodelujejo poveljstva in enote, skupno pa okoli 2.500 pripadnikov vojske.