Avstrijsko veleposlaništvo v Ljubljani. Foto: BoBo/Borut Živulović
Avstrijsko veleposlaništvo v Ljubljani. Foto: BoBo/Borut Živulović

Podmladek FPÖ-ja je pred prihajajočimi deželnozborskimi volitvami na avstrijskem Koroškem volivce v objavi na digitalnem družbenem omrežju pozval, naj z glasovanjem z oblasti umaknejo socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo "slovenizacijo" dežele. Objavo so sicer pozneje umaknili, a je povzročila nemalo razburjenja tako v Sloveniji kot tudi Avstriji.

Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) so v petek opravili pogovor z avstrijsko veleposlanico Elisabeth Ellison-Kramer, ki se je v imenu Avstrije odločno distancirala od omenjene objave. Dan pred tem so poleg tega prek slovenskega veleposlaništva na Dunaju posredovali verbalno noto avstrijskemu ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve.

Sorodna novica MZZ opravil pogovor z avstrijsko veleposlanico. Avstrija se "odločno distancira" od sporne objave.

APA: Za prepoved podmladka FPÖ-ja

Avstrijska tiskovna agencija (APA) je očitno pridobila vpogled v omenjeno noto in danes (nedelja) poroča, da se Slovenija v njej sklicuje na peti odstavek sedmega člena avstrijske državne pogodbe (ADP), ki pravi, da "se mora dejavnost organizacij, ki merijo na to, da odvzamejo hrvaškemu ali slovenskemu prebivalstvu njegov značaj ali pravice kot manjšine, prepovedati".

Poziv ljudem, da ne volijo določene stranke in s tem zmanjšajo pravico slovenske manjšine, po oceni MZEZ-ja predstavlja "neposredno kršitev" ADP-ja, zato bi morala Avstrija "nemudoma začeti z vsemi potrebnimi koraki v skladu s členom 7 odstavkom 5 državne pogodbe".

V podmladku FPÖ-ja govorijo o "slovenizaciji" Koroške, medtem ko gre dejansko za nasprotje tega, so še dodali na ministrstvu in spomnili na desetletja asimilacije na avstrijskem Koroškem ter na to, da celo 68 let po podpisu v ADP-ju zapisane manjšinske pravice še vedno niso v celoti izpolnjene.

Slovensko ministrstvo: Nismo pozvali k prepovedi stranke

Slovenija v verbalni noti, v kateri je v četrtek obsodila objavo s protislovensko vsebino na družbenih omrežjih na avstrijskem Koroškem, "ni pozvala k nobeni prepovedi katere koli politične stranke", je pa pozvala k uveljavitvi 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP), ki je za Avstrijo obvezujoč, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Poziv k uveljavitvi 7. člena ADP-ja so na ministrstvo za Slovensko tiskovno agencijo potrdili, a obenem poudarili, da Avstrije v noti niso pozvali k prepovedi katere koli politične stranke, kakor je sicer zapisala APA.

Od avstrijskih oblasti pričakujejo, "da bodo ustrezno naslovile dejavnosti organizacij, ki imajo za cilj, da slovenskemu prebivalstvu na Koroškem odvzamejo njihovo svojstvo ali njihove pravice kot manjšini".

"Pozdravljamo posledičen oster odziv avstrijskih oblasti na nedopustno izkoriščanje slovenske manjšine za namene predvolilne kampanje in pozivamo vse stranke, da se vzdržijo retorike na škodo slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem," so na MZEZ-ju še zapisali v odzivu.

Slovenija Avstrijo pozvala k spoštovanju pogodbe