Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Predsednika Državnega zbora sem danes obvestil, da ne bom prevzel mandata poslanca. Poslankam in poslancem želim uspešno in preudarno delo v korist državljanov," je odhajajoči zunanji minister zapisal na Twitterju.

Cerar je bil na zadnjih volitvah v DZ-ju izvoljen za poslanca na listi SMC-ja in je bil takrat še njen predsednik. Pozneje je postal minister v vladi Marjana Šarca in podpredsednik vlade, v poslanske klopi pa je namesto njega sedel Jani Möderndorfer.

Ko bo danes zvečer v DZ-ju predvidoma potrjena ministrska ekipa nove vlade, ki jo je prvak SDS-a Janez Janša sestavil še s SMC-jem, NSi-jem in DeSUS-om, bo Cerarju funkcija v vladi prenehala, lahko pa bi se preselil med poslance. Ker se to ne bo zgodilo, mandat ostane Möderndorferju. Ta sicer Janševe vlade ne podpira, zato mediji že dalj časa čakajo odgovor na vprašanje, ali bo ostal v poslanski skupini SMC ali bi utegnil prestopiti kam drugam, največkrat se omenja LMŠ. Če se bo to zgodilo, bo imela koalicija tudi na papirju poslanca manj, torej 47.

Cerar je sicer že kmalu po začetku pogajanj SMC-ja in DeSUS-a s SDS-om o sestavi nove vlade sporočil, da v njej ne namerava sodelovati. 2. marca pa je sporočil, da izstopa iz Stranke modernega centra, ki jo je leta 2014 sam ustanovil. "Danes izstopam iz stranke, ki sem ji posvetil šest let svojega življenja – in zanjo zastavil svoje ime. SMC že davno ni več Stranka Mira Cerarja – a žal tudi nič več Stranka modernega centra," je sporočil ob svojem izstopu.