Miro Prek se je za sodniško mesto v Luksemburgu potegoval že tretjič. Foto: BoBo
Miro Prek se je za sodniško mesto v Luksemburgu potegoval že tretjič. Foto: BoBo

Državni zbor je na tajnem glasovanju, ki se ga je udeležilo 78 poslancev, zavrnil Mira Preka za sodnika na Splošnem sodišču Evropske unije. Proti Preku je glasovalo 25 poslancev, zanj pa 39.

Medtem je kandidat Marko Pavliha dobil zadostno podporo, s 55 glasovi podpore so ga potrdili za sodnika na Splošnem sodišču EU-ja. Proti Pavlihi je glasovalo 15 poslancev. Tako Prek kot Pavliha sta za potrditev potrebovala najmanj 46 glasov poslancev.

Obtožbe o nadlegovanju zasenčile kandidaturo

Dozdajšnji sodnik splošnega oddelka Sodišča EU-ja Prek se sooča z obtožbami nadlegovanja, kar je zasenčilo njegovo kandidaturo. Nekdanja sodelavka ga namreč obtožuje telesne in duševne zlorabe, a Prek te očitke zavrača. Zagotovil je tudi, da je zadevo pripravljen kadar koli razčistiti. Medtem pa so tudi na Sodišču EU-ja v Luksemburgu potrdili, da so sprožili notranjo preiskavo.

DZ ni podprl Mira Preka

Pahor bo moral izbrati novega kandidata

Oba kandidata je sicer na predlog predsednika republike Boruta Pahorja potrdila mandatno-volilna komisija. Pahor je kandidata za sodnika v Luksemburgu izbral med desetimi kandidati, po zavrnitvi Preka pa bo moral izbrati novega kandidata, o katerem bo glasoval DZ.

Prek, rojen leta 1965, je po izobrazbi doktor prava in se je za sodniško mesto na Sodišču EU-ja potegoval že tretjič. Prvič je bil na sodniško funkcijo na tem sodišču izvoljen oktobra 2006, maja 2013 pa ga je DZ izvolil za nov šestletni mandat.

Tudi 56-letni Pavliha je doktor prava in je specialist zlasti za mednarodno pomorsko pravo. Je redni profesor prava in predava na fakulteti za pomorstvo in promet, pravni fakulteti in ekonomski fakulteti ljubljanske univerze ter na Inštitutu za mednarodno pomorsko pravo na Malti. Bil je minister za promet in nato tudi poslanec in podpredsednik DZ-ja.

Prek ostal brez podpore za tretji mandat