Večina članov komisije se ni strinjala z imenovanjem Aleša Butale in Jerneja Rovška za namestnika varuha človekovih pravic. Foto: RTV SLO
Večina članov komisije se ni strinjala z imenovanjem Aleša Butale in Jerneja Rovška za namestnika varuha človekovih pravic. Foto: RTV SLO
Sandra Bašič-Hrvatin
Sandra Bašič-Hrvatin je sedanja predsednica Sveta za radiodifuzijo. Foto: RTV SLO

Miro Prek je vodja slovenskega prevajalskega oddelka na sodišču Evropskih skupnosti v Luksemburgu, januarja pa je DZ zavrnil njegovo kandidaturo za generalnega pravobranilca sodišča v Luksemburgu.

Zavrnili Hanžkova predloga
Komisija pa je zavrnila imenovanje namestnikov varuha človekovih pravic, ki jima mandat poteče decembra. Matjaž Hanžek je predlagal svoja sedanja namestnika. Večina članov predloga ni podprla, saj naj bi bilo nekorektno, da ombudsman kandidata predlaga tik pred iztekom svojega mandata, je razložil Jakob Presečnik iz SLS-a. Barbara Žgajner Tavš iz SNS-a pa meni, da bi bilo potrebno razpis za namestnike varuha človekovih pravic zastaviti širše.

Jožef Školč iz LDS-a trdi, da gre ob tem le za obračunavanje z Hanžkom in dodaja, da bi se moral v uradu varuha človekovih pravic odbijati kontinuiran proces, da bi ta lahko normalno nadaljeval z delom. Da gre za obračunavanje z Hanžkom se strinja tudi Dušan Kumer iz SD.

Razpis za nove člane Sveta za radiodifuzijo
Mandatno volilna komisija pa je začela tudi s postopkom za imenovanje novega Sveta za radiodifuzijo. Njegovo imenovanje DZ-ju nalaga novela zakona o medijih. Komisija bo tako zbirala kandidature za sedemčlanski svet, ki ga bodo sestavljali strokovnjaki s področja prava, telekomunikacij in informatike, avdio vizualne kulture, ekonomije, novinarstva in komunikologije.

Zbiranje kandidatur bo potekalo od 1. do 20. avgusta, septembra pa bo komisija oblikovala predlog morebitnih kandidatod, ki ga bo posredovala državnemu zboru.