Se je odvetnik Miro Senica res znašel v finančnih težavah? Foto: MMC RTV SLO
Se je odvetnik Miro Senica res znašel v finančnih težavah? Foto: MMC RTV SLO
Ker je obremenjenost nekaterih Seničevih nepremičnin s hipotekami precej večja od vrednosti nepremičnin, Finance domnevajo, da "bodisi ne poznamo vseh nepremičnin, ki so predmet zavarovanja posojil, bodisi Senica (oziroma kdo drug) za ista posojila jamči še s čim (depoziti, vrednostni papirji, zavarovalne police ...)". Foto: MMC RTV SLO

Prevelika zadolženost bi lahko vplivala na pretakanje javnega denarja v zasebne interese, pišejo Finance, ki kot sum takega ravnanja navajajo najem prostorov za NPU. Miro Senica je sicer življenjski partner ministrice in predsednice stranke LDS Katarine Kresal, skupaj pa živita v stanovanju, ki je pod dvema hipotekama za skupno poldrugi milijon evrov.

"Ker je Kresalova javna funkcionarka, Senica pa kot odvetnik vpet v posle z državo in državnimi podjetji (npr. z Adrio Airways ), ocenjujemo, da ima javnost pravico vedeti, kje so njegovi premoženjski interesi. Poleg tega Kresalova kot članica vlade sodeluje pri odločitvah, s katerimi vlada sprejema sklepe o državnem premoženju," še navajajo v časniku.

"Miro Senica z državo ne posluje, z državnimi bankami pa sploh nič"
Tiskovna predstavnica Mira Senice Katarina Prešeren je za Finance pojasnila, da "kakor je Miro Senica do zdaj medijem že večkrat pojasnil, ima kreditno-poslovni odnos z več poslovnimi bankami, pri čemer višine posameznih kreditov niti drugih pogojev kreditiranja ne more javno razkriti, saj gre za bančno in poslovno skrivnost". "Vsi krediti pri poslovnih bankah so bili brez izjeme najeti skladno s tržnimi pogoji, so ustrezno zavarovani, servisirajo pa se sproti in pravočasno, kakor je to določeno s kreditnimi pogodbami. Miro Senica praktično ne posluje z državo, z državnimi bankami pa sploh nič."

Dodala je še, da "ni prav nikakršnih poslovnih razlogov, ki bi utemeljevali vaše 'informacije'". Prešernova je še pojasnila, da so odgovori na vsa druga vprašanja razvidni iz javno dostopnih evidenc, prav tako poslovanje podjetij, v katerih ima delež Miro Senica.

Senica naj bi pred krizo vlagal v nepremičnine in delnice
Zanesljiva vira blizu Mira Senice zatrjujeta, da se je odvetnik znašel v finančnih težavah, zato naj bi bilo v njegovem interesu, da bi stranka LDS še nekaj časa ostala v vladi. Eden izmed poslovnežev je pojasnil, da je "Senica pred krizo precej vlagal v nepremičnine in delnice". "Denar za nakup delnic je dobil z bančnimi posojili, zanje pa jamčil z nepremičninami in deleži. Nazadnje je kupil, na primer, nekdanjo stavbo GPG v Ljubljani poleg svoje odvetniške pisarne; šel je tudi v ogromno investicijo, ko je začel graditi elitno vilo Bužekijan na slovenski Obali. Poglejte hipoteke - jih je za prek 20 milijonov - in videli boste, v kakšnih tegobah je."

Zemljiška knjiga razkriva ...
Pogled v zemljiško knjigo posledično pokaže, da obseg Seničevih zavarovanj s hipotekami in lizinški najem kot oblika zadolžitve znašata 12,3 milijona evrov. Še za 6,8 milijona evrov hipotek je imel na apartmaju v aparthotelu Jadranka v Portorožu, a ga je prodal Igorju Juriju Pogačarju - tistemu, ki ministrstvu za notranje zadeve oddaja stavbo na ljubljanski Dimičevi za Nacionalni preiskovalni urad. Kam je Senica z Jadranke prenesel hipoteke in ali jih je odplačal, ni znano.

Hipoteke verjetno niso edino zavarovanje
Ker je obremenjenost nekaterih Seničevih nepremičnin s hipotekami precej večja od vrednosti nepremičnin, Finance domnevajo, da "bodisi ne poznamo vseh nepremičnin, ki so predmet zavarovanja posojil, bodisi Senica (oziroma kdo drug) za ista posojila jamči še s čim (depoziti, vrednostni papirji, zavarovalne police ...)".

Kot ena izmed mogočih razlag se izpostavlja domneva, da je Senica sprva za posojila jamčil z vrednostnimi papirji, po padcu njihove vrednosti pa je posojila dozavaroval s hipotekami. Neimenovani sogovornik namreč trdi, da naj bi Senica vlagal tudi v delnice podjetij v Sloveniji in na Balkanu, "kupoval je delnice elektroenergetskih podjetji, ker je upal na prevzem". "K temu so ga pregovorili ljudje iz Hypa (povezan je zlasti z Božidarjem Španom, op. a.). Zanimale so ga tudi banke na Balkanu, kjer je sodeloval z eno od borznoposredniških družb."

Pisarna Mira Senice lani prihodke več kot podvojila
Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki je lani čiste prihodke več kot podvojila, z dveh milijonov evrov v letu 2009 na 4,52 milijona evrov. Bilanca navaja, da je bilo povprečno število zaposlenih v pisarni lani 50, predlanskim pa 23. Leto 2010 je pisarna končala s 334 tisoč evri čistega dobička, ki je za zdaj nerazporejen - izplačan pa bo celotni bilančni dobiček iz leta 2009 v višini 308 tisočakov.

Senica bi po izračunih Financ lahko dobil skoraj 214 tisoč evrov dividend, saj pisarna dolgoročnih obveznosti konec leta 2010 ni imela, imela pa je za 1,39 milijona evrov kratkoročnih obveznosti ali pol milijona manj kot leto prej.