Kdaj bo v pet slovenskih bolnišnic dostavljenih 18 operacijskih miz, minister še ni znal odgovoriti. Foto: RTV SLO
Kdaj bo v pet slovenskih bolnišnic dostavljenih 18 operacijskih miz, minister še ni znal odgovoriti. Foto: RTV SLO
Andrej Bručan
Minister je zadovoljen, da bolniki ne bodo več čakali na mize. Foto: RTV SLO

Kot zdravnik lahko povem, da kirurgi svojih želja in zahtev ne precizirajo v milimetre in milimetrske naklone, kot želijo prikazati nekateri ponudniki, ki trdijo, da te mize niso dovolj kakovostne.

Andrej Bručan

Državna revizijska komisija je tako ugodila prošnji ministrstva o nujnosti nadaljevanja postopka za dobavo miz. Dostavo 18 miz sta po več zapletih zadrževala revizijska zahtevka dveh neizbranih ponudnikov. Vlada je zato izkoristila zakonsko možnost in revizijske postopke obšla z utemeljitvijo, da so ogroženi zdravje in življenja uporabnikov. Soča ponuja operacijske mize italijanskega izdelovalca Sordine za 330 milijonov tolarjev.

Zadovoljstvo nad razpletom dogodkov je na spletnih straneh Gibanja za pravičnost in razvoj izrazil tudi predsednik republike Janez Drnovšek, ki upa, da bo današnji dogodek presekal klobčič pri dobavi operacijskih miz, in to z izbiro najcenejšega ponudnika.

Mize v bolnišnicah jeseni
Ministrstvo bo pogodbo za dobavo miz podpisalo v petek, kdaj bodo mize v bolnišnicah, še ni znano, to pa naj bi se zgodilo jeseni. Rok za dobavo je dva meseca po podpisu pogodbe. Bručan je zagotovil, da so mize, ki jih ponuja Soča Oprema, kakovostne. Imajo fiksen steber, zagotovljen je ustrezen servis, ponujena dekontaminacijska komora pa ravno tako povsem ustreza razpisnim pogojem. "V nekaterih delih mize celo presegajo zahteve in pogoje naročnika," je povedal minister. Po zagotovilih razpisne dokumentacije pa tudi v celoti ustrezajo zahtevam iz dokumentacije in so cenovno najbolj konkurenčne.

Nova zakonodaja rešila težave
Bručan je vesel, da je nova zakonodaja omogočila skrajšan postopek in da je bolnik postavljen na prvo mesto. Nesprejemljivo je namreč, da bolniki zaradi koristi posameznih ponudnikov čakajo na mize že dve leti. Minister je poudaril, da so dejavnosti v zvezi z naročilom operacijskih miz ves čas potekale v skladu z zakonodajo in v zakonitih rokih.

Epilog tri leta trajajoče zgodbe
Potem ko je leta 2003 izbruhnila afera v zvezi z nepravilnostmi pri obnovi operacijskih miz v ljubljanskem kliničnem centru, je ministrstvo pripravilo javni razpis za dokup in montažo 18 operacijskih miz s pripadajočo opremo.

Razpis je bil dediščina prejšnjega ministra Dušana Kebra. Tedaj so se prijavili štirje ponudniki: Soča Oprema, Mollier, Sanolabor in Aico-med. Postopek se je zaradi revizij zavlekel, nato je državna revizijska komisija vse pritožbe zavrnila. Tako je ministrstvo po vodstvom Andreja Bručana lahko objavilo nov razpis po odprtem postopku.

Sage rodile nova imena
Ne bomo pogrevali znanih zapletov, spomnimo le na nekaj imen, ki so vstopala v to zgodbo - prokuristka Medicoengineeringa Tanja Frantar Zabret, ki je sprožila celo odzive parlamentarnih strank, predsednik države in Gibanja za pravičnost in razvoj Janez Drnovšek ter zdravnik Erik Brecelj, ki je slikovito opisoval nevzdržne razmere v bolnišnicah.

Kot zdravnik lahko povem, da kirurgi svojih želja in zahtev ne precizirajo v milimetre in milimetrske naklone, kot želijo prikazati nekateri ponudniki, ki trdijo, da te mize niso dovolj kakovostne.

Andrej Bručan