"Kako bodo s posledicami naših ravnanj živeli in delali naši otroci, vnuki in pravnuki?" se sprašuje Bojan Vernik Šetinc, zagovornik načela enakosti. Foto: BoBo

"Kdor bo na referendumu proti pokojninski reformi, bo podprl diskriminacijo sedanjih in bodočih mladih prebivalcev Slovenije," je prepričan Boštjan Vernik Šetinc.

"Strukturna in sistemska diskriminacija mladih na trgu dela obstaja. To je dokazljivo tudi s podatki iz raziskav doma in v tujini," je poudaril Vernik Šetinc, zagovornik načela enakosti.

Po njegovih besedah naj bi se v Sloveniji število brezposelnih diplomantov v obdobju 2000–2009 povečalo za 240 odstotkov, močno narašča sobotno, nedeljsko in nočno delo mladih. Delež redno zaposlenih za nedoločen čas med mladimi 25–29 let je v zadnjih 10 letih upadel z 52,4 na 32,8 odstotka. Redno zaposlitev naj bi imelo pri starosti 29 let le 48 odstotkov ljudi.

Diskriminacija je nedopustna
"Država je takšne sistemske in strukturne diskriminacije dolžna odpravljati in preprečevati," poziva Vernik Šetinc. "Sprememb torej ne narekuje le politična previdnost in neko neoprijemljivo prizadevanje za socialno državo v prihodnosti, ampak jih narekuje trd(n)a pravna obveznost varovati človekove pravice vseh, tudi prihodnjih generacij," navaja.

"Zatiranje mladih na trgu dela ima številne negativne posledice"
"Delo po avtorskih pogodbah in prek študentskih servisov ne nudi dobre socialne varnosti in varnosti dela," je prepričan zagovornik načela enakosti.

"Že danes je mogoče z gotovostjo napovedati, da bodo mlajši, ki vplačujejo in ki bodo šele začeli vplačevati v pokojninsko blagajno, brez takojšnjih sprememb nedvomno še bolj prizadeti, tako glede bistveno neugodnejših pogojev za upokojitev kot glede obsega uživanja pravic," dodaja.

Vernik Šetinc še poudarja, da predlagano pokojninsko reformo vlade nujno potrebujemo predvsem iz pravnih razlogov.