Mladi forum si je za svoj poziv izbral Miklošičev park pred stavbo doma sindikatov. Foto: MMC RTV SLO
Mladi forum si je za svoj poziv izbral Miklošičev park pred stavbo doma sindikatov. Foto: MMC RTV SLO

V začetku svojega poziva pred stavbo Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) v Ljubljani sta Marko Kastelic (Mladi Forum) in Borut Cink (Mlada liberalna demokracija) predstavila argumente za podporo pokojninski reformi. Kastelic je poudaril, da se mladi spoprijemajo z veliko stopnjo brezposelnosti, a da je kljub temu pomembna, da bodo mladi lahko varno uživali starost.

Cink je poudaril, da je demografska slika v Sloveniji povsem drugačna, kot je bila pred leti, primanjkljaj v pokojninski blagajni pa na letni ravni dosega 1,4 milijarde evrov. Zato je treba sprejeti nadgradnjo sistema, ki bo zagotavljala varno starost tudi staršem mlade generacije, je dejal Cink.

Nato so s simbolično prikazali, da so pred leti enega upokojenca podpirali trije zaposleni, v prihodnosti pa bo to razmerje ena proti ena.

ZSSS: Ne nasprotujemo mi, temveč ljudje
Predstavniki sindikata so članom podmladkov najprej poočitali, da bi jih lahko k podpori zakona o pokojninskem sistemu povabili še v fazi pogajanj. A da tudi, če bi se jim uspelo zediniti, reformi nasprotujejo ljudje, kar so vodilni v vladi spregledali, so prepričani v sindikatu.

Obregnili so se tudi ob letak in promocijski spot urada vlade za komuniciranje, pri katerih gre po mnenju Gorana Lukiča zgolj za demagoške floskule. Z njima so nakazali, da nekako pozabljajo na polovico volilnega telesa oz. na ženske, pravi Lukič, katerim je po besedah Lukiča reforma vzela največ. "Mi ne pristajamo na demagogijo, ker preprosto ne smemo," je še dejal.
Leteli očitki o demagogiji
Beseda demagogija je razvnela nasprotno stran, ki je nato na sindikalno stran izlila svoje očitke o demagogiji, ki da jo izvajajo s plakati s sloganom "Prihajajo po naše pokojnine". Sindikalni predstavniki so očitke zavrnili, nakar so člani podmladka šli do vhoda stavbe ZSSS-ja, sneli plakat, jim ga pomolili pod nos, si izmenjali še nekaj očitkov in se razšli.