Mladi invalidi opeharjeni za nadomestilo

Številni mladi invalidi so bili več let opeharjeni za nadomestilo za invalidnost. Večina njihovih staršev je za to napako izvedela iz televizije. "To sem izvedla iz prispevka TV Tednika, in ko sem to gledala, sem videla našo zgodbo," je povedala Danica Župan, mati Nejca, ki je priklenjen na invalidski voziček.

V zgodbah invalidov se je prepoznal tudi Andrej Kocbek, oče Jana Kocbeka, ki je tetraplegik. "Na centru za socialno delo sem šel povprašat, kako je s tem, in so rekli, da dokler se šola oziroma je dijak ali študent, mu ne pripada," je pojasnil. Ko je v Tedniku slišal izjavo varuha človekovih pravic, ga je streslo: "Kako lahko v socialni državi z že urejeno zakonodajo za take primere, gre to mimo?"

Pozivi k povrnitvi denarja za nazaj

Invalidom pripada nadomestilo, četudi se še šolajo, je ob tem jasen varuh človekovih pravic Peter Svetina. "Nedvomno, kajti Zakon o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb je tukaj jasen," zatrjuje. Ministrstvo za delo pa se spet izogiba odgovornosti. Zapisali so, da centrom za socialno delo niso pošiljali nikakršnih navodil glede izplačevanja nadomestila za invalidnost. Pravijo tudi, da nimajo pravne podlage, da bi invalidom denar povrnili za nazaj.

Da mora ministrstvo popraviti napako in invalidom povrniti denar za nazaj, pa meni predsednica parlamentarne komisije za človekove pravice Nataša Sukič. "Vem, da s tem ne bomo popravili neverjetne škode, ki je bila storjena, jo bomo pa vsaj omilili," je dejala poslanka Levice, ki poudarja še, da mora ministrstvo vsem centrom za socialno delo glede izplačil podati jasna navodila. Po objavi prispevkov v oddaji Tednik je parlamentarna Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti sklicala tudi nujno sejo.

Prispevek oddaje Tednik si lahko ogledate spodaj:

Kdo je ogoljufal invalide?