Višje sodišče je pritrdilo Grimsu v tožbi proti Mladini. Foto: BoBo
Višje sodišče je pritrdilo Grimsu v tožbi proti Mladini. Foto: BoBo

V delu, ki je govoril o odškodnini, je višje sodišče zadevo vrnilo v novo sojenje. Prvostopenjsko sodišče je namreč avgusta zavrnilo tožbena zahtevka, ki sta ju na tednik Mladina naslovila zakonca Grims. Grims je od Mladine zahteval 39.000 evrov odškodnine ter objavo opravičila in sodbe, njegova žena Martina Dragoš Grims pa 80.000 evrov odškodnine. Oba sta se na sodbo pritožila, zdaj pa je višje sodišče odločilo o pritožbi Grimsa, medtem ko odločitev o pritožbi njegove žene na tedniku še pričakujejo.

Poslanec SDS-a Grims je v tožbi tudi zahteval, da se mora Mladina opravičiti njegovim otrokom, vendar je višje sodišče v tem delu pritrdilo okrožnemu sodišču, ki je odločilo, da tedniku tega ni treba storiti.

Prekoračili mejo dobrega okusa
Mladina je sodbo objavila v današnji številki, zraven pa tudi opravičilo poslancu. V sodbi so višji sodniki ugotovili, da v prispevkih o Grimsu, ki jih je tednik objavil v isti številki, ni ničesar, kar bi pretirano in nedopustno poseglo v Grimsovo čast in dobro ime, sta pa zanje sporni fotografiji, s katerima je tednik v satirični rubriki Mladinamit Grimsovo družino primerjal z družino znanega nacista Göbbelsa.
Primerjava Grimsove družine s fotografijo Göbbelseve družine ima po mnenju višjega sodišča drugačen sporočilni učinek, saj sproži plaz asociacij in je bil "v konkretnem primeru prekoračen standard dolžnega in odgovornega ravnanja novinarjev". "Zato pojmovno odprta slikovna primerjava nedvomno posega v čast in dobro ime tožnika," je navedlo sodišče.