Obtožni predlog je vložen zoper pet oseb Foto: MMC RTV SLO
Obtožni predlog je vložen zoper pet oseb Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Ali je med peterico, zoper katero je vložen obtožni predlog, tudi Janez Janša, še ni jasno. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Repovž
"Vztrajamo pri svojih navedbah, objavljenih v zadnji številki Mladine," je zapisal odgovorni urednik Mladine Grega Repovž. Foto: BoBo
Patria
Novo poglavje v aferi Patria ali le lažni alarm? Foto: MMC RTV SLO
Tožilka odgovarja na pisanje Janše

Tožilka sicer zavrača Janševe navedbe o zlorabi tožilske funkcije, navedene na spletni strani SDS, in jih ocenjuje za neresnične in zlonamerne. Zobec Hrastarjeva, vodja preiskave zadeve Patria, je v izjavi še zapisala, da še posebej odločno zanika Janševo "neresnično trditev, da je poskrbela, da je obtožnico preizkusil režimski novinar Borut Mekina".

Znano je, da je tednik Mladina poročal, da je vrhovno državno tožilstvo v zadevi Patria vložilo obtožne predloge zoper Jožeta Zagožna, Janeza Janšo, Walterja Wolfa, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča. Janša, Krkovič in Črnkovič so očitana jim kazniva dejanja zavrnili in izrazili ogorčenje nad tem, da je časnik objavil vsebino obtožnice, ki je sami nimajo.

Repovž: Stojimo za svojo objavo
Ker bi odziv tožilke na besede Janeza Janše lahko kdo razumel, kot da proti nekdanjemu premierju ni bil sprožen noben postopek, se je oglasil odgovorni urednik Mladine Gregor Repovž in še enkrat zatrdil, da vztrajajo pri svojih navedbah, objavljenih v zadnji številki tednika. "Tudi državna tožilka ni niti z eno besedo trdila nasprotno, temveč se je njen poudarek, da ne gre za obtožnico, ampak obtožni predlog, nanašal na pisanje Janeza Janše," pojasnjuje Repovž.

Mladina je po njegovih navedbah vseskozi pisala o vloženem obtožnem predlogu in ne obtožnici proti Janši. "Janez Janša sam je v odzivu na spletni strani SDS pisal o obtožnici, zaradi česar gre besede tožilke Zobec Hrastarjeve razumeti kot odziv na navedbe prvaka opozicije, ne pa zanikanje našega pisanja," še meni.

KAJ JE OBTOŽNI PREDLOG, KAJ OBTOŽNICA?

Kot je za MMC povedal Primož Gorkič, asistent na ljubljanski pravni fakulteti, sta tako obtožnica kot obtožni predlog obtožna akta, (tožilstvo predstavi tezo o tem, katero kaznivo dejanje naj bi bilo storjeno in kdo naj bi bil storilec), ključna razlika pa je v tem, da je obtožnica obtožni akt pred okrožnim, obtožni predlog pa pred okrajnim sodiščem. Če je bil zoper nekoga vložen obtožni predlog, torej pomeni, da se tožilec odloča za kazenski postopek pred okrajnim sodiščem, kjer je najvišja kazen, ki jo je mogoče izreči, tri leta zapora.

Preizkus obtožnega predloga, ki sledi zdaj, pa pomeni, da sodnik, ki mu je zadeva dodeljena, ugotovi, ali je dejanje, kot je opisano v obtoženm predlogu, mogoče kvalificirati kot kaznivo dejanje; ali so, denimo, podane okoliščine, ki izključujejo krivdo, ali je kazenski pregon morda že zastaral in podobno.

Koliko časa bo pregled trajal, ni znano, saj tega zakon ne določa.

Imena v javnost šele po preizkusu obtožnega predloga
Predsednica Okrajnega sodišča v Ljubljani Vesna Pavlič Pivk je na vprašanja o številu obtožnih predlogov in o konkretnih imenih ter o času sodnih procesov pojasnila, da po določilih 10. člena sodnega reda sodišče v kazenskih zadevah daje obvestila o vloženem obtožnem aktu šele po tem, ko je opravljen preizkus procesnega akta in je o tem obveščen obdolženec.

Preizkusa obtožnega predloga v tej zadevi sodišče še ni opravilo, zato o zadevi sodišče ne more posredovati drugih podatkov, prav tako ne more komentirati pisanj tiskanih medijev, je še zapisala.

Za komentar smo že zaprosili stranko SDS, kjer pa še razmišljajo, ali bodo odziv sploh podali.

Mladina: Janšo izdali zapiski drugih in obremenilna priča
Spomnimo, da je prejšnji teden revija Mladina, ki so jo povzeli številni drugi mediji, poročala, da je v aferi Patria zgoraj omenjena peterica obtožena več kaznivih dejanj. Prvaka opozicije Janšo naj bi izdali opomniki in zapiski v rokovniku Jožeta Zagožna o njunih večkratnih sestankih in kosilih, elektronska sporočila Wolfganga Riedla na Finsko, pa tudi zapiski v rokovniku direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča. Nekdanji premier naj bi srečanja s Finci sicer zavračal, potrdil pa naj bi, da naj Patria za posrednika izbere Rotis. Tako naj bi bil obtožen "poskusa sprejemanja daril za nezakonito posredovanje."

Obremenilna priča naj bi bil Finec Reijo Niittynen, ki je bil odgovoren za ta projekt v Sloveniji, priznal pa naj bi, da je Patria v plačilo podkupnine SDS-u privolila, da bi tako dobila politično podporo takrat vladajoče stranke za projekt.

Domnevno vpletene naj bi bremenili številni dokazi - 117 elektronskih sporočil, zapisi sestankov, SMS-sporočila, izpiski telefonskih klicev, zaseženi faksi, trdi diski, pa tudi bančni izpiski Rotisa in stranke SDS.

Janša: Gre za prakso totalitarnih režimov
Janša se je tedaj na trditve ostro odzval. "Samo v najbolj totalitarnih režimih časopis vladajoče partije ekskluzivno objavi obtožnico prej, preden jo dobijo obtoženi," je zapisal. Prepričan je, da gre zato za zlorabo pravnega reda.

"O nakupih finskih oklepnikov nikoli nisem niti odločal, kaj šele da bi "poskusil sprejeti darila za nezakonito posredovanje". Z nikomer, ki naj bi bili skupaj z mano navedeni v obtožnici, nikoli nisem ne osebno ne po telefonu govoril o oklepnikih patria. Niti jaz niti kdor koli drug pristojen v SDS-u ni nikoli zahteval kakršnih koli nagrad ali daril v zvezi s Patrio in jih še manj prejel. Če je kdor koli v komunikacijah o nabavi oklepnikov patria nepooblaščeno uporabljal moje ime ali ime SDS-a, je to enostavno dokazljiva zloraba," je na navedbe odgovoril nekdanji predsednik vlade, ki je dodal, da tožilka Hrastarjeva po pisanju Mladine v obtožnici ne navaja nobenega dokaza, ki bi prej citirano obtožbo proti njemu kakor koli utemeljil.

Tožilka odgovarja na pisanje Janše