Foto:
Foto:

V obdobju od 12. 2. do vključno 18. 2. je bilo na MMC-jevem portalu oddanih 23.324 komentarjev, od teh jih je bilo 1.702 skupno izbrisanih ali pa neposredno pod nadzorom.

Sovražni govor anonimnih komentatorjev na svetovnem spletu
4. del 34. nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo
3. del 34. nujne sejae Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo
2. del 34. nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo
1. del 34. nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo
Kaj je sovražni govor?
Kaj je sovražni govor?
SMC in SD nad sovražni govor
Sovražni govor
Juhant in Keber – sovražni govor v politiki in medijih
Ali prepoznavamo svoražni govor

Parlamentarni odbor za notranje zadeve je na torkovi nujni seji obsodil vse primere izražanja in spodbujanja sovraštva. Pristojnim organom je predlagal, naj ustrezno obravnavajo vse te primere, vladi pa, naj prouči potrebe po spremembah zakonodaje, ki ureja sankcije za sovražni govor.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri bomo na MMC-ju vsak teden izpostavljali najboljše oziroma najbolj odmevne komentarje uporabnikov našega portala.

Problem je že sama definicija sovražnega govora. Tako se, recimo, nekaterim zdi sovražni govor, če pove nekdo nekaj, kar ni v skladu z njihovim prepričanjem. Pozablja pa recimo, da sam isto počne, le da tega ne uvidi, saj je prepričan, da je njegova miselnost edina pravilna. Takšnih primerov je ogromno in jih vsak posameznik srečuje v vsakdanjem življenju.

Da bi pa sovražni govor popolnoma odpravili, je pa itaq iluzija. To je isto, kot bi rekel, da bomo odpravili vojne ali pa recimo revščino. Utopija oz. iluzija.

— camilion 2016-02-16 15:21:51

Preveč komplicirate - sovražni govor je preprosto - govorjenje neresnic, torej LAŽ..
Resnica nikoli ne more biti sovražni govor, pa če si še tako prizadevate v tej smeri..

— luckyss 2016-02-16 16:52:20

Sejo na temo sovražnega govora so predlagali v SMC-ju in SD-ju. Razprava je bila dolga, trajala je sedem ur. Nekateri so menili, da je sovražni govor posledica dviga praga tolerance za ta pojav in neodzivnost vladajočih. Spet drugi so opozarjali na neučinkovitost nevladnih organizacij, ki se s tem problemom ukvarjajo, koaliciji pa očitali, da s poskusom definicije tega pojava nalagajo, kako naj ljudje razmišljajo.

Da bodo poslanci razumeli sovražni govor, bi jih jaz plačal 500 € na mesec za leto dni, pa da vidimo kaj bo iz njihovih ust prišlo po letu dni.

— samogledam 2016-02-17 08:27:33

Jaz se pa ne strinjam, da me bo oblast obsodila sovražnega govora samo zato, ker nisem politik in ne znam leporečiti, ampak stvari povem naravnost, tako kot so. A bom obsojen sovražnega govora samo zato, ker sem pošten in iskren in ne znam lagati.

— zvit kot presta 2016-02-16 14:48:48

Dejstvo je, da so bile tele "selitve narodov" absolutno posiljene evropejcem. Pa d ane bo pomote, nimam nič proti Siriji, in Sircem, ki so bili (predno so jih amerosi poteptal) zelo napreden in mentalno razvit narod. Tudi univerze so imeli visoko kakovostne. Problem je, da k nam ne prihajajo samo Sirci, ampak pol bližnjega vzhoda. Na to ljudje niso pripravljeni. Noben jih ni vprašal po takšnih spremembah. Na volitve hodimo zaradi razno raznih budalaštine, nihče pa kaj takšnega o selitvah ne predlaga za volitve. Kdo je vprašal ljudstvo o tem, kdo naj pride v EU ? EU sestavlja na milijone ljudi iz več držav, ne pa ena merklovca. Koji faktor je ona ? Novi firer ? Osebno sem za postopno in konzervativno integracijo. Vsekakor pa proti miljonskem vsipu prišlekov. Gre za osnove psihologije človeškega dojemanja.. kaj ni jasno ?

— gremyus 2016-02-16 16:40:45


Več kot 14.500 prijav sovražnega govora
Statistiko je prikazal Andrej Motl iz Centra za varni internet. Od leta 2007 do konca lanskega leta so dobili več kot 14.500 prijav sovražnega govora, sami so elemente tega kaznivega dejanja zaznali v 496 prijavah. Skoraj polovica vseh lanskih primerov je bila po Motlovih besedah povezana z begunci. Begunsko krizo je omenil tudi Jernej Verbič iz Društva novinarjev Slovenije, prepričan, da je ta kriza "po dve desetletjih male šole levo-desnega obkladanja pokazala, da ima Slovenija več obrazov". Po njegovem mnenju smo se zdaj že navadili sovražnega govora, pozivi k linču in nasilju pa da postajajo stalnica zaradi odsotnosti takojšnje jasne politične in družbene reakcije.

Žal se velikokrat - še posebej pa pri nas v Sloveniji - za medijsko promocijo negativnega stališča do sovražnega govora (kar je pozitivno) skriva politični interes, ne pa iskreno hotenje, do vzdržnega in kulturnega dialoga.

— generusus 2016-02-16 19:34:06

Sposobnost javne diskusije v Sloveniji je na sramotno nizki ravni. ČE se ne strinjaš z levičarskimi mediji si kaj hitro vse samo človek ne. In žalostno je da se noben od "intelektualcev" ne obregne ob to. Najbrž zato ker so skrajno pristranski in ne razumejo da si vsi ne strinjajo z njihovim mnenje. In če se nekdo ne strinja še ne pomeni da je fašist.

— juk 2016-02-16 16:06:16

To je nič drugega kot v celofan zavita cenzura govora.

Še malo pa tudi za šankom ne bom več mogel naglas reči kar mislim !?
Ker me bo nadzirala novodobna UDBA.

— Mitja 2016-02-16 14:32:10


Vsako drugačno mišljenje že sovražni govor?
Več sogovornikov je opozorilo na drug vidik. Peter Štrbenk iz Nova24TV je poudaril preobčutljivost, saj da se vsako drugačno mišljenje že enači za sovražni govor. Obžaloval je, da iz sklica seje ne veje želja po preventivi, ampak le enotno definiranje sovražnega govora, torej vzpostavljanje definicije, kaj smeš misliti in česa ne. Nekaj ostrih besed je letelo tudi na račun nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s problematiko sovražnega govora. Aleš Hojs iz Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve se je vprašal, zakaj ne bi polovico sredstev, ki gre tem ustanovam, prerazporedili za opremo vojske ali policije. Če je sovražni govor namreč tak problem, te organizacije očitno niso učinkovite, je dejal.

Spomnite se "tujega nočemo....svojega ne damo".
Včasih bi temu grafitu rekli domoljubnost, zdaj pa je to naenkrat postal sovražni govor. Časi se pač spreminjajo, toleranca do Tokia.

— zmrdamačkon 2016-02-16 14:27:29

Slovenci moramo kot družba do dejanj, ki na žaljiv in nasilen način razpihujejo nestrpnost med ljudmi,
Nervozo, ki povzroča slabo voljo in kakršnokoli izražanje sproža nepravna in krivična država. Krimalno ropanje zdravstvene blagajner siromaši socialne zdravstvene pravice predvsem okradenih delavcev in upokojencev. Za to ima sedanja oblast vse več masla na glavi, ker ne ukrepa proti tajkunom, ki so odtujili ogromne vsote slovenskih državljanov naloženih v bankah, državnih in javnih podjetj.

Bojim se, da ta vlada želi prav ta svoj neuspeh prikriti s čistorekom. Ne po besedah ampak po dejanjih se naj ta država izkaže.

Gospod cerar, po dejanjih, ki bodo vrnile čast in dostojanstvo stotisočem, ki so na pragu revščine, se bo stabilizirala slovenska družba. Zato ste bili izvoljeni in to delo pravite.

Dragi Slovenci, bodite prijazni do svojih sodržavljanov, sosedov, članov družin, prijateljev. Ne žalite jih, povejte jim odkrito, da jih spoštujete pa čeprav vas zaidete prehiter jezik zanese na rob neprimernega besednjaka

— braun 2016-02-16 13:56:32

Sovražni govor vsekakor je (lahko) problem. Ampak če niti tisti svet Mirovnega inštituta ne zna izpostavit več kot 10 odmevnih primerov sovražnega govora, ali je sovražni govor v Sloveniji problem?

— Binder Dandet 2016-02-16 13:16:07

V obdobju od 12. 2. do vključno 18. 2. je bilo na MMC-jevem portalu oddanih 23.324 komentarjev, od teh jih je bilo 1.702 skupno izbrisanih ali pa neposredno pod nadzorom.

Sovražni govor anonimnih komentatorjev na svetovnem spletu
4. del 34. nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo
3. del 34. nujne sejae Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo
2. del 34. nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo
1. del 34. nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo
Kaj je sovražni govor?
Kaj je sovražni govor?
SMC in SD nad sovražni govor
Sovražni govor
Juhant in Keber – sovražni govor v politiki in medijih
Ali prepoznavamo svoražni govor