Zaradi množičnega obiska v okolici večjih pokopališč velja poseben prometni in parkirni režim. Foto: BoBo
Zaradi množičnega obiska v okolici večjih pokopališč velja poseben prometni in parkirni režim. Foto: BoBo
Državni vrh je položil vence
Ljudje ves dan obiskovali grobove

Najvišji predstavniki države so se poklonili padlim v prvi in drugi svetovni vojni ter vojni za Slovenijo in žrtvam povojnih pobojev.

Predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ-ja Milan Brglez, predsednik vlade Miro Cerar in predsednik državnega sveta Mitja Bervar ter načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman in namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar so na dan spomina na mrtve na ljubljanskih Žalah položili vence padlim v vojnih spopadih 20. stoletja.

Najvišji predstavniki države so najprej položili vence pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo 91, nato pri spomeniku padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije 1941-1945. Nato so se odpravili k lipi sprave, nazadnje pa so venec položili še h kostnici žrtvam prve svetovne vojne. Delegacijo je pri polaganju vencev spremljala garda Slovenske vojske.

Predsednik republike bo danes položil venec še k spomeniku žrtvam vojnega nasilja na sv. Urhu pri Ljubljani, že dopoldne pa je položil venec k spomeniku v Spominskem parku na Teharjah pri Celju.

Spoštljiv odnos do pokojnih
Spoštljiv odnos do pokojnih najdemo v vseh civilizacijah. Za arheologe in antropologe, ki so odkrili grobove še iz paleolitika, je grob eden temeljnih artefaktov - dokazov človečnosti. Že najstarejše civilizacije so poznale različne obrede, ki naj bi pokojniku pomagali pri prehodu iz zemeljskega življenja v nov način bivanja, je za Radio Slovenija poročal novinar Boštjan Debevec.

Prvi kristjani so posebej častili mučence, ki so umrli zaradi preganjanj, zato je Cerkev v 4. stoletju v maju uvedla poseben praznik vseh svetih, ki ga je papež Gregor IV. v 9. stoletju prestavil na 1. november. Na grobovih najpomembnejših svetnikov so nastale prve cerkve. Katoliški škofje in duhovniki bodo poleg slovesnih maš na pokopališčih opravili tudi molitvene obrede. Evangeličani posebnih bogoslužij ne pripravljajo, prav tako ne pravoslavni, ki pokojnim sicer posvetijo štiri sobote v letu. Muslimani pa se umrlih posebej spomnijo ob praznovanju bajrama.

Prilagojen prometni režim
Zaradi množičnega obiska v okolici večjih pokopališč velja poseben prometni in parkirni režim. Na urejenih parkiriščih v bližini ljubljanskih Žal je mogoče brezplačno parkirati. Avtobusi mestnega potniškega prometa obratujejo po posebnem voznem redu, ki je prilagojen povečanemu obisku Žal.

Mestna občina Maribor je napovedala spremenjen prometni režim v okolici pokopališča Pobrežje in pokopališča Gorca v Malečniku. Javna prevozna sredstva vozijo pogosteje in opravljajo dodatne vožnje. V celjski mestni občini pa je na današnji dan spomina na mrtve spremenjen prometni režim na pokopališčih Mirna pot in Teharje.

Državni vrh je položil vence
Ljudje ves dan obiskovali grobove