Želite postati darovalec? Le igle se ne smete bati. Foto: MMC RTV SLO
Želite postati darovalec? Le igle se ne smete bati. Foto: MMC RTV SLO
Darovalci kostnega mozga številni

Na posebno akcijo odvzema krvi, ki jo je organiziral Zavod za transfuzijsko medicino, se je odzvalo več kot 700 ljudi, ki so čakali celo v vrsti na ulici. Zaradi tolikšnega odziva bo akcija odvzema krvi še naslednji torek. Vpis v register darovalcev pa poteka tudi vsak delovni dan.

10.000 darovalcev v slovenskem registru
Kot je pojasnil direktor zavoda Matjaž Jeras, se je sicer v slovenski register darovalcev od leta 1991 vključilo že več kot 10.000 ljudi. Izmed teh je bil eden primeren za darovalca Slovencu, 14 pa tujim bolnikom. V 25 odstotkov primerov darovalca najdejo kar med sorodniki, pri katerih je možnost, da bodo za to primerni, največja. Od leta 2002 so pri nas opravili 44 nesorodnih presaditev kostnega mozga.

Na darovalca vedno čaka od 10 do 20 ljudi
Medtem pa praktično ves čas pri nas od 10 do 20 bolnikov čaka na ustreznega darovalca, še pojasnjuje Jeras. V zelo velikem odstotku se lahko pohvalijo z uspehom, saj je v svetovnem registru darovalcev kostnega mozga vpisanih že več kot 12 mlijonov ljudi. Vse, ki so se danes postavili v vrsto za Nino, bodo vpisali tudi v svetovni register, tako da bodo, če ne bodo mogli pomagati Nini, lahko rešili življenje kakemu drugemu hudemu bolniku.

Darovalec krvotvornih matičnih celic lahko postane vsak zdrav človek, star med 18 in 55 let.

E. S.

Darovalci kostnega mozga številni