US je odločil v prid vladnemu ukrepu. Foto: BoBo
US je odločil v prid vladnemu ukrepu. Foto: BoBo

Po mnenju sodišča imajo tožilstva tudi po prenosu enak pravni položaj, kot so ga imela pred tem. Tako prenos izvrševanja določenih nalog, ki se nanašajo na državno tožilstvo, z enega ministrstva na drugo, po mnenju ustavnega sodišča sam po sebi ne pomeni podrejanja državnega tožilstva niti ministru ali ministrstvu niti vladi niti ne pomeni vpletanja v funkcijo državnih tožilcev, da samostojno vlagajo in zastopajo kazenske obtožbe.
Zahtevo za ustavno presojo novele zakona o vladi v delu, ki se nanaša na prenos tožilstva z ministrstva za pravosodje pod ministrstvo za notranje zadeve, so februarja lani vložili poslanci PS-ja in SD-ja.
Ustavno sodišče je sicer zahtevo za oceno ustavnosti določb novele zakona o vladi zavrglo, saj sta bili izpodbijani določbi prehodni in sta veljali do uveljavitve sprememb zakona o državni upravi. Ustavno sodišče pa praviloma presoja veljavne zakone.
Tudi ustavna zahteva po neodvisni in učinkoviti preiskavi kaznivih dejanj, ki jih storijo policisti, zaradi izpodbijane ureditve ni ogrožena, sodišče navaja v obrazložitvi. Skrb predlagatelja, da naj bi prišlo do sistemskega problema z neodvisnimi in učinkovitimi preiskavami prekoračitve policijskih pooblastil, je tako neupravičena, so zapisali v obrazložitvi.