Policija lahko zahteva, da se zakrite osebe razkrijejo in jih tako identificirajo. Foto: Reuters
Policija lahko zahteva, da se zakrite osebe razkrijejo in jih tako identificirajo. Foto: Reuters

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) poudarjajo, da je nošenje burke in nikaba izraz verskega prepričanja, po ustavi pa je izpovedovanje vere in drugih opredelitev v zasebnem in javnem življenju svobodno. Ustava tudi določa, da ima vsakdo pravico, da svobodno izraža pripadnost svojemu narodu ali narodni skupnosti, da goji in izraža svojo kulturo in uporablja svoj jezik in pisavo, so pojasnili.

S prepovedjo nošenja burke in nikaba na javnih krajih pa bi po njihovih navedbah posegli v te ustavno varovane pravice. V Sloveniji sicer živi okoli 50.000 muslimanov, pri katerih pokrivanje ženskega obraza ni običajno oziroma se uporabljajo zgolj naglavne rute, prav tako pa to v praksi ne povzroča varnostnega tveganja, so še zapisali.

Dodali so, da policija ne zaznava povečane varnostne problematike, povezane z nošenjem nikaba oziroma burke, niti niso zaznali težav pri ugotavljanju identitete. Pooblastila policiji namreč omogočajo, da od zakrite ali zamaskirane osebe zahtevajo, da se odkrije, da bi lahko ugotovili njeno identiteto. V takih primerih identiteto osebe ugotovi policistka, so zapisali.

SDS skrbi varnost zaradi burk in nikabov
Na varnostno težavo nošenja burk in nikabov namreč znova opozarjajo v SDS-u. Poslanka Anja Bah Žibert je na ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar naslovila poslansko vprašanje, v katerem opozarja, da se varnostne težave nošenja omenjenih pokrival "zavedajo vsi okoli nas, le Slovenija nadaljuje svojo neodločno in ogrožajočo politiko".

"Slovenija ni nikakršen varen otok, zato je naša skupna naloga, da ob varnosti poskrbimo tudi za zaščito naše kulturne identitete," je zapisala poslanka, ki jo zanima, ali se ministrica pri tem zaveda svoje odgovornosti in vseh negativnih posledic za državo.