Gazvoda želi, da mu MNZ skladno z odločbo višjega sodišča izplača odškodnino. Foto: MMC RTV SLO
Gazvoda želi, da mu MNZ skladno z odločbo višjega sodišča izplača odškodnino. Foto: MMC RTV SLO
Anton Gazvoda stavka že 14 dni

Policija je Gazvodi pred desetimi leti požgala nasad industrijske konoplje, češ da je šlo za indijsko konopljo. Gazvoda je, ker meni, da ga je policija poslovno uničila, svojo pravico poiskal na sodišču.

Gazvoda tako vsak dan odide na sedež ministrstva za notranje zadeve v Ljubljani in v času uradnih ur sedi pred sprejemno pisarno. Uživa le vodo, kavo in napitke, hrane ne je že 14 dni. Za MMC je povedal, da ne namerava popustiti, saj je do odškodnine upravičen. Ob koncih tedna se Gazvoda vrača domov, v Prekmurje, kjer redno obiskuje zdravnika. Za zdaj se počuti dobro, zdravnik pa mu tudi svetuje, kaj naj uživa.

Vložitev zahtevka za revizijo postopka, kar je ministrstvo za notranje zadeve že storilo, namreč ne prepreči izvršitve pravnomočne sodbe višjega sodišča. Vrhovno sodišče pa naj bi odločilo v od treh do petih letih, je še dejal Gazvoda.

Zgodba traja že desetletje
Ljubljansko okrožno sodišče mu je lani prisodilo dobrih 265.000 evrov odškodnine, na odločitev pa se je državno pravobranilstvo pritožilo. Višje sodišče je Gazvodi tako prisodilo nekaj več kot 220.000 evrov odškodnine in zamudne obresti. Med sojenjem je namreč ugotovilo, da je policija ravnala protizakonito, je dejal Gazvoda. Na vprašanje MMC-ja, ali je bila kadar koli ugotovljena navzočnost THC-ja v konoplji, ki jo je gojil, pa je Gazvoda dejal, da tega policija nikoli ni ugotavljala. Sam pa navadno konopljo gojil brez THC-ja.

A ministrstvo za notranje zadeve odškodnine ne želi izplačati, saj trdi, da se z odločbo višjega sodišča ne strinja. Kljub pravnomočni odločitvi sodišča je MNZ vložil zahtevo za revizijo postopka. Do odločitve vrhovnega sodišča denarja Gazvodi ne nameravajo izplačati.

Na MNZ-ju zatrjujejo, da je policija pred desetletjem ravnala skladno s takratnimi predpisi. Ustavno sodišče je za nekatere predpise pet let po spornem dogodku res ugotovilo nekatera neskladja z ustavo, a sodba učinkuje za naprej. Gladovni stavki Gazvode na MNZ-ju nasprotujejo, saj menijo, da ni izbral primernega načina za rešitev tega primera.

Anton Gazvoda stavka že 14 dni