Foto:
Foto:

Slovenija, ki je skupaj s 27 državami članica tega programa, ta pogoj v celoti izpolnjuje. Strojno čitljivi so bili že stari (modri) slovenski potni listi.

ZDA so določile tudi rok 26. oktober 2004, ko bodo morale države članice VWP-ja začeti izdajati potne liste, ki bodo vsebovali biometrične identifikacije podatke. Vključitev biometričnih identifikacijskih podatkov bo obvezna za potne liste, ki bodo izdani po tem datumu, zato tudi ta ameriška zahteva ne bo pomenila, da bi bilo potrebno že izdane slovenske potne liste zamenjati. Slovenski potni listi bodo ostali v veljavi vse do izteka njihove veljavnosti, je potrdil podsekretar notranjega ministrstva Bojan Trnovšek.

Nadgradnja varnostne zaščite potnega lista
Na slovenskem ministrstvu za notranje zadeve sicer načrtujejo imenovanje projektne skupine, ki bo zadolžena za pripravo tehnične podlage za varnostno zaščitno nadgradnjo potnega lista, z vključitvijo biometričnih lastnosti v potni list. Ustrezen mednarodni standard za to pa naj bi bil sicer sprejet šele marca 2004.

Poostrene zahteve ZDA glede potovalnih dokumentov
ZDA so po dogodkih 11. septembra 2001 s sprejeto zakonodajo poostrile tudi varnostne zahteve glede zaščite na potovalnih dokumentih. Države članice VWP so poleg Slovenije še Andora, Avstralija, Avstrija, Belgija, Brunej, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Islandija, Irska, Italija, Japonska, Liechtenstein, Luksemburg, Monako, Nizozemska, Nova Zelandija, Norveška, Portugalska, San Marino, Singapur, Slovenija, Španija, Švedska, Švica in Velika Britanija.