Zapleti z novimi prostori ministrstva za notranje zadeve burijo duhove, vse odkar je nekdanji minister Dragutin Mate brez javnega razpisa podpisal najemno pogodbo o preselitvi v novo stavbo. Foto: MMC RTV SLO
Zapleti z novimi prostori ministrstva za notranje zadeve burijo duhove, vse odkar je nekdanji minister Dragutin Mate brez javnega razpisa podpisal najemno pogodbo o preselitvi v novo stavbo. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Kresalova pravi, da pri primopredaji ni dobila dokumenta, ki kaže na nevarnost lokacije nove zgradbe. Foto: MMC RTV SLO
Dragutin Mate

Vsak ima pravico sprožiti postopke, če misli, da so bili kršeni zakoni. Vendar se s takšnimi zadevami ni za igrati. Lažne kazenske ovadbe so v Sloveniji kaznivo dejanje.

Dragutin Mate meni, da bo ministrica Kresal sprožila postopke tudi zoper njega.
MNZ se ne bo selil

Revidirati nameravajo tudi vse postopke v zvezi z novo poslovno stavbo na območju nekdanjega Litostroja v Ljubljani, ki se gradi za potrebe ministrstva in generalne policijske uprave. Po besedah ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal se je namreč po preučitvi posla pokazal dvom o pravilnosti in transparentnosti gradnje stavbe.

Najemnina naj bi se občutno zvišala
Posel so začeli preučevati po tem, ko so ugotovili, da ministrstvo in policija za najemnino za svoje prostore letno plačujeta 800.000 evrov, po novi pogodbi pa bi morala plačati 4,5 milijona evrov. Kot je pojasnila Kresalova, so zato Računsko sodišče in državno pravobranilstvo zaprosili za mnenje o gradnji stavbe. Obe instituciji sta nato ministrstvo opozorili na različne nepravilnosti, saj so obšli postopke javnega naročanja in zgodila se je določena škoda na proračunskih sredstvih, je poudarila.

Naslednji korak je ta, da bodo poskušali ugotoviti, ali so podani znaki odškodninske ali kazenske odgovornosti. Na sestankih z ministrstvom za finance pa so tudi ugotovili, da v proračunu ni zagotovljenih sredstev za najemnino za novo stavbo, zato se ne bodo preselili.

Lokacija nove stavbe nevarna?
Ministrica je povedala, da je bila z gradnjo nove stavbe seznanjena ob primopredaji z nekdanjim ministrom Dragutinom Matejem. Šele pozneje je izvedela, koliko bi morali plačati za najemnino za novo stavbo, pojavil pa se je še dokument, ki so ga izdelale strokovne službe notranjega ministrstva in ki opozarja na varnostno specifiko lokacije novogradnje, saj stoji na prvem območju ogroženosti. Nova stavba namreč stoji v soseščini, kjer je v bližini tudi skladišče utekočinjenega nevarnega plina.

Mate: Stavbe nismo želeli graditi 10 let
Na odločitev ministrice Kresal se je odzval njen predhodnik Mate, ki pravi, da ga ravnanje ministrice izredno preseneča. Kresalova je po njegovih besedah v preteklosti sama podpirala projekt gradnje nove stavbe MNZ-ja. Mate se zato boji, "da so to izjave in ukrepi, ki se uporabljajo v predvolilnem času, in poskusi diskreditacije posameznih kandidatov".

Razlog, da se niso odločili za postopek javnega naročila, pa je ta, da ne bi gradili deset let stavbe, tako kot se je gradila pediatrična klinika, pravi nekdanji minister. Pojasnil je tudi, so v prejšnjem mandatu opravili več študij za rešitev vprašanja prostorske problematike ministrstva. Na podlagi tega so se odločili, da se znebijo več kot 24 lokacij v Ljubljani ter da trajno rešijo prostorsko problematiko z novo stavbo.

MNZ je projekt načrtoval
Notranje ministrstvo je projekt načrtovalo, je spomnil Mate, za to pa je zagotavljalo tudi dajanje v odprodajo objekt, v katerem se sedaj ministrstvo nahaja, kar je potrdil tudi DZ, preostali denar v proračunu pa je prav tako bil zagotovljen, delno iz postavke za najemnine, delno iz drugih postavk.

Na očitke, da bi nova stavba MNZ stala v nevarnem okolju, je Mate odgovoril, da gre za "popolnoma varno" okolje, ki ustreza vsem standardom, ki jih potrebuje objekt državne uprave.

"Gradnjo želeli financirati mimo proračuna"
Državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar je pojasnila, da je bila gradnja in financiranje nove stavbe zaupana družbi DSU Nepremičnine, hčerinski družbi DSU. Ta družba je bila ustanovljena zato, da bi mimo proračuna financirali gradnjo prostorov za javno upravo, je dodala.

Po njenih besedah so bile po podobnem principu zgrajene še tri stavbe ministrstva za šolstvo in šport, mariborskega sodišča in postojnskega davčnega urada.

Javne finance niso oškodovane
Po njenih informacijah vlada tudi ni sprejela sklepa za gradnjo nove stavbe ministrstva za notranje zadeve. Državna sekretarka je še povedala, da pri gradnji nove stavbe notranjega ministrstva javnofinančna sredstva niso bila angažirana, saj ima družba DSU lastna sredstva. Zato do tega trenutka še ni prišlo do oškodovanja javnih financ.

K. Š./ A. S.

Vsak ima pravico sprožiti postopke, če misli, da so bili kršeni zakoni. Vendar se s takšnimi zadevami ni za igrati. Lažne kazenske ovadbe so v Sloveniji kaznivo dejanje.

Dragutin Mate meni, da bo ministrica Kresal sprožila postopke tudi zoper njega.
MNZ se ne bo selil