Foto:
Foto:
Katarina Kresal
Ministrstvo za notranje zadeve bo predpogodbo posredovalo Računskemu sodišču. Ministrico Katarino Kresal pa v sredo v DZ-ju čaka interpelacija. Foto: EPA
Dragutin Mate
Najemno predpogodbo za še neobstoječo stavbo je podpisal nekdanji notranji minister Dragutin Mate. Foto: MMC RTV SLO

Ker je bil postopek najema izveden brez javnega razpisa in ker smo zavezani k racionalni porabi javnih sredstev, bomo najemno predpogodbo, ki jo je podpisal nekdanji minister Dragutin Mate, poslali v mnenje tudi Računskemu sodišču.

MNZ
Zgradba ministrstva za notranje zadeve naj bi bila premajhna, zato so že poiskali nadomestilo. Foto: MMC RTV SLO
Novi MNZ buri duhove

Kot navajajo, se je vodstvo ministrstva takoj lotilo razreševanja vrste dilem, povezanih z novogradnjo - "tako z vidika pravno-formalne ustreznosti, gospodarnega ravnanja s proračunskimi sredstvi in finančnih zmožnosti za najem stavbe". Dodajajo, da se je vodstvo ministrstva takoj lotilo razreševanja vrste dilem, povezanih z novogradnjo.

Mate: Projekt pripravljen skladno z zakonodajo
Projekt nove zgradbe MNZ-ja je v skladu z zakonodajo o javno-zasebnem partnerstvu in ga je MNZ začel v soglasju z ministrstvom za finance, je dejal Dragutin Mate.

Ministrstvo za notranje zadeve naj bi namreč v popolni tajnosti, brez javnega razpisa, gradilo novo stavbo ministrstva in policije. Najemno predpogodbo je podpisal nekdanji minister za notranje zadeve Dragutin Mate.

Gre za objekt v bližini ljubljanske obvoznice na območju nekdanjega Litostroja. Stavba je večja od poslopja ministrstva za obrambo, naložba pa je vredna 57,8 milijona evrov. Na MNZ-ju so gradnjo potrdili, razpisa pa niso izvedli, ker naj ne bi bili naročnik projekta. Kot investitor je namreč naveden Imos-lit d. o. o.

Mate: Želeli smo združiti vse lokacije MNZ-ja
Mate je potrdil, da ministrstvo samo ne gradi objekta, predpogodba pa po njegovih besedah govori o tem, "da ima ministrstvo namen združiti vse svoje lokacije, nehati plačevati najemnine zanje in v skladu z zakonom, ki omogoča javno-zasebna partnerstva, priti do trajnejše rešitve za svoj objekt".

Mate je dejal, da je bila zdajšnja ministrica Katarina Kresal s projektom seznanjena takoj po primopredaji poslov. V prejšnjem mandatu so se za takšno rešitev odločili, ker je ministrstvo delovalo na 27 lokacijah, zaradi česar so imeli logistične težave. Poleg tega infrastruktura in napeljava na Štefanovi 2 nista več primerni za obremenitve računalniškega omrežja, ki ga ministrstvo potrebuje.

Najemnina za nov objekt naj bi bila sicer trikrat višja kot vsota vseh najemnin, ki jih je MNZ plačeval za prostore na drugih lokacijah, je dejal Mate, ki o natančnih številkah ni govoril.

Nova upravna stavba za MNZ ter Generalno policijsko upravo je sicer predvidena v proračunih za leta 2006, 2007 in 2008. V obrazložitvah finančnih načrtov neposrednih proračunskih uporabnikov sprejetega proračuna za leto 2008 (str. 35) je tako zapisano:
"Namen projekta je izgradnja objekta za potrebe poslovanja ministrstva. Posamezne organizacijske enote ministrstva in GPU opravljajo svojo dejavnost v različnih objektih na različnih lokacijah, kar je z vidika zagotavljanja racionalnega in učinkovitega delovnega procesa moteče. Obstoječi prostori tudi ne ustrezajo številu zaposlenih, predvsem na lokaciji Štefanova 2. Cilj investicije je omogočiti koncentracijo operativnih in drugih služb ministrstva in Policije na enem mestu ter s tem rešiti obstoječe prostorske stiske in delovanje organizacijskih enot na dislociranih lokacijah, kar sicer povečuje stroške poslovanja (najemnina, gorivo, vzdrževanje ipd.). V letu 2007 in 2008 je predvideno nadaljevanja projekta s pridobivanjem ustrezne dokumentacije."


Zakon: Brez razpisa le nakup že zgrajene stavbe
Glede na zakon o javnih naročilih lahko naročnik brez javnega razpisa kupi ali najame le že zgrajeno stavbo, vsakršno drugačno ravananje pa je v nasprotju z zakonom. Po besedah Igorja Šoltesa z Računskega sodišča bi bila lahko najemna predpogodba za še nezgrajeno stavbo vprašljiva. Naročnik namreč ne sme uporabljati obvodov samo zato, da bi se izognil postopkom javnega naročanja, saj bi to lahko pomenilo netransparentnost javnega denarja in favoriziranje določenega naročnika, je poročal Dnevnik.

Stavba naj bi obsegala 5.000 kvadratnih metrov in ima za zdaj pet nadstropij. Zgradili so tudi podzemne prostore, ki bodo najverjetneje namenjeni garažam.

Po navedbah Dnevnika naj bi bilo Ministrstvo za notranje zadeve v prostorski stiski, prevzem objekta pa je predviden 30. avgusta prihodnje leto. Uradni investitor Imos-lit je s podjetjem DSU nepremičnine sklenil najemno predpogodbo z datumom 13. december 2007, pod njo pa je podpisan nekdanji notranji minister Dragutin Mate. DSU nepremičnine so sicer v lasti podjetja D. S. U., ki ga je ustanovila država.

A. K. K./L. D.

Ker je bil postopek najema izveden brez javnega razpisa in ker smo zavezani k racionalni porabi javnih sredstev, bomo najemno predpogodbo, ki jo je podpisal nekdanji minister Dragutin Mate, poslali v mnenje tudi Računskemu sodišču.

MNZ
Novi MNZ buri duhove