Mojca Kucler Dolinar Foto: BoBo
Mojca Kucler Dolinar Foto: BoBo

NSi ima dobro župansko kandidatko in SDS v Ljubljani se je odločil, da jo podpre. O naši morebitni podpori Milanu Zveru na predsedniških volitvah pa bodo odločali strankini organi.

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak v MMC-jevi klepetalnici o tem, ali bo zaradi SDS-ove podpore Kucler Dolinarjevi NSi podprl predsedniško kandidaturo Zvera
S podporo NSi-ja in SDS-a bo za županjo MOL-a kandidirala Mojca Kucler Dolinar
Janković v Studiu City: Nisem se še odločil

Kandidatka je izpostavila, da je treba v Ljubljani narediti marsikaj, tudi na drugih področjih, ne samo na mestnem videzu, saj je prepričana, da bi z nadaljevanjem Jankovićeve politike na MOL-u namesto župana kmalu potrebovali stečajnega upravitelja.

"Če nočemo na prihodnjih lokalnih volitvah iskati stečajnega upravitelja, je treba na letošnjih nadomestnih volitvah izvoliti župana, ki bo dober gospodar, ki bo denar namenjal vsem Ljubljančanom, ki bo vestno in skrbno ravnal z mestnimi zemljišči in nepremičninami, ki bo skrbel za ugled javnih podjetij in za njihovo premoženje, izvajal razpise ter skrbno izbiral izvajalce," je pojasnila Kucler Dolinarjeva.

Poudarila je, da njena kandidatura predstavlja alternativo, ki je dobra, učinkovita in v središče postavlja prebivalca prestolnice.

Zoran Janković se o kandidaturi še ni izrekel. To naj bi storil v sredo, ko bo o svoji odločitvi najprej obvestil svet stranke, nato pa še javnost. Janković je še dejal, da njegova morebitna kandidatura ne pomeni, da se bodo "razmerja v stranki spremenila", saj po njegovem mnenju ni razloga, da bi moral biti predsednik stranke tudi poslanec ali zakaj to ne bi mogel biti. Pozitivna Slovenija bo tudi v primeru Jankovićeve kandidature vsak dan močnejša stranka, je dejal Janković in dodal, da bo, če so bili Ljubljančani zadovoljni z njegovim delom v času županovanja, zmagal tisti kandidat, ki ga bo podprla Pozitivna Slovenija.

Pogovor z Zoranom Jankovićem v Studiu City si oglejte v videu na desni.

"Ljubljana ni zgolj strogi center"
Izpostavila je, da Ljubljana ni zgolj strogo središče, ampak jo sestavljajo tudi Sostro, Dravlje, Vič, Šiška in druge četrti na obrobju Ljubljane, ki so bile do zdaj po njenem mnenju zapostavljene, zato se bo zavzemala za razvojno paradigmo. V volilno tekmo zato vstopa s sloganom Videz ni vse, saj se za videzom v glavnem mestu po njenem prepričanju pogosto skrivajo tudi težave, s katerimi se srečujejo Ljubljančani in dnevni obiskovalci mesta.

Med nekaterimi programskimi točkami je izpostavila mestni potniški promet, ki ga je po njenem mnenju treba urediti tako, da bo za prebivalce prestolnice časovno in finančno ugodnejši kot osebni prevoz. Pozornosti so potrebni tudi komunalne storitve in stroški komunalnih storitev, ki morajo biti po njenih besedah namenjeni obnovi in razvoju infrastrukture, ob tem je izpostavila kanalizacijo. Prav tako je po njenih besedah treba Ljubljano odpreti znanju, razvoju in predvsem podjetništvu, pa tudi gradbeništvu, saj je prepričana, da bodo s konkurenčnimi gradbenimi storitvami padle tudi cene nepremičnin v Ljubljani.

SDS dal pobudo za kandidaturo Kucler Dolinarjeve
Pobudo za njeno kandidaturo je po njenih besedah dal SDS. Predsednik mestnega odbora SDS-a Dragutin Mate je pojasnil, da so v SDS-u razmišljali o svojem kandidatu, vendar so se odločili za podporo Kucler Dolinarjevi, ker menijo, da je izvrstna kandidatka z izkušnjami, ki bi lahko kot dober gospodar spremenila tiste stvari, "ki so potrebne, da bomo lahko bolj racionalno porabljali sredstva in projekte enakomerno širili po vseh delih Ljubljane".

Dodal je, da je SDS sodeloval pri pripravi kandidatkinega programa.

Nadomestne lokalne volitve posledica predčasnih parlamentarnih volitev
Kucler Dolinarjeva je že bila kandidatka NSi-ja na preteklih lokalnih volitvah v Ljubljani, kjer je pozneje slavil Zoran Janković. Na predstavitvi je poudarila, da se z morebitno ponovno Jankovićevo kandidaturo za ljubljanskega župana ne obremenjuje.

Kot je znano, bodo v Ljubljani in nekaterih drugih občinah po državi izvedene nadomestne volitve, saj so tistim županom, ki so bili na predčasnih parlamentarnih volitvah izvoljeni za poslance državnega zbora, prenehali županski mandati.

V Ljubljani je županski mandat tako prenehal Zoranu Jankoviću, poslancu in predsedniku stranke Pozitivna Slovenija, ki se je županskemu stolčku odpovedal, ko je na pobudo nekaterih vidnih osebnosti iz politike, kulture športa in družabnega življenja ustanovil stranko ter z njo kandidiral na predčasnih volitvah, kjer je dosegel relativno zmago, vendar pozneje ni dobil podpore poslancev za mandatarstvo.

Že pred predčasnimi volitvami je Janković zatrjeval, da ga sama poslanska funkcija ne zanima, ampak zgolj izvršilna oblast, zato so se v javnosti pojavila ugibanja o njegovi morebitni ponovni kandidaturi za ljubljanskega župana. Do zdaj še ni razkril, ali se bo potegoval za županski stolček v glavnem mestu ali ne. Pred časom je sicer zatrjeval, da se ne vidi v Mercatorju ali na čelu MOL-a, ker bi to po njegovem mnenju predstavljalo "korak nazaj," in da bo iskal izzive drugje. V oddaji Studio City pa je poudaril, da se o morebitni kandidaturi še odloča.

NSi ima dobro župansko kandidatko in SDS v Ljubljani se je odločil, da jo podpre. O naši morebitni podpori Milanu Zveru na predsedniških volitvah pa bodo odločali strankini organi.

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak v MMC-jevi klepetalnici o tem, ali bo zaradi SDS-ove podpore Kucler Dolinarjevi NSi podprl predsedniško kandidaturo Zvera
S podporo NSi-ja in SDS-a bo za županjo MOL-a kandidirala Mojca Kucler Dolinar
Janković v Studiu City: Nisem se še odločil