Poslanka Mojca Šetinc Pašek trdi, da tudi več kot mesec dni po izključitvi iz Gibanja Svoboda ne ve, zakaj je svet stranke sprejel takšno odločitev. Foto: BoBo/Borut Živulović
Poslanka Mojca Šetinc Pašek trdi, da tudi več kot mesec dni po izključitvi iz Gibanja Svoboda ne ve, zakaj je svet stranke sprejel takšno odločitev. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Odločila sem se, da krenem samostojno poslansko pot. Tako sem že obvestila vodjo poslanske skupine Gibanja Svoboda, da nepreklicno izstopam iz poslanske skupine," je Mojca Šetinc Pašek dejala v izjavi za Televizijo Slovenija. "Od danes naprej sem samostojna poslanka," je dodala poslanka, ki so jo pretekli mesec izključili iz stranke Gibanje Svoboda.

Šetinc Pašek se je za izstop iz poslanske skupine Gibanja Svoboda odločila, ker jo je stranka izključila iz vseh delovnih teles DZ-ja. Ob tem je poslanska skupina Svobode predlagala tudi njeno razrešitev z mesta predsednice preiskovalne komisije DZ-ja, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank. Na tem mestu jo je nasledila poslanka Svobode Tamara Vonta.

Svoji dosedanji poslanski skupini, v kateri je delovala tudi v času po izključitvi iz stranke, tako poslanka očita, da ji v tem času ni zagotavljala možnosti za opravljanje poslanskega dela v skladu z ustavo, zakonu o poslancih in parlamentarnim poslovnikom. "To sem storila po mesecu dni, ko so me brez razlogov na podlagi nekih lažnivih obtožb in blatenja mojega dobrega imena čez noč vrgli iz stranke Gibanje Svoboda. Še danes ne vem, zakaj. Ampak to zgodbo z Gibanjem Svoboda sem že vrgla za hrbet," je svojo odločitev za izstop komentirala Šetinc Pašek. "Vodja poslanske skupine je zdaj razbremenjen moje navzočnosti in prisotnosti," je še sklenila in zatrdila, da bo še naprej delala za dobro ljudi.

Vmesno poročilo o financiranju političnih strank

Sajovic: predsedniško mesto preiskovalne komisije pripada Gibanju Svoboda

"Današnje stanje je posledica tudi njenih ravnanj in odločitev, ki jih v celoti spoštujem. Moja naloga je ohranjati enotnost in skrbeti za interese poslanske skupine Gibanje Svoboda," je odločitev nekdanje strankarske kolegice komentiral vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic. Strinja se, da mora imeti poslanec možnost opravljati svoje delo. "Pogoji in parlamentarna praksa pa sta znana in predvidljiva, vsakdo že vnaprej ve, kaj bo s svojo odločitvijo dobrega ali slabega pridobil," je še pristavil.

Glede predsedniškega mesta preiskovalne komisije DZ-ja pa je dejal, da ta "ne pripada Mojci ali Borutu, ampak poslanski skupini Gibanje Svoboda". Vmesno poročilo je sicer po njegovih besedah prineslo skrb vzbujajoče navedbe, a obžaluje, da je zaradi "očitno osebne promocije posameznikov preveč informacij iz te zgodbe prezgodaj prišlo v javnost".

DZ je sicer zaključil obravnavo vmesnega poročila omenjene preiskovalne komisije DZ-ja, Šetinc Pašek pa se je za tem odločila za izstop iz poslanske skupine in o tem že obvestila tudi DZ. Delo bo torej odslej nadaljevala kot samostojna poslanka.

Klakočar Zupančič: Članstvo v vsaj enem delovnem telesu je pravica in dolžnost vsakega poslanca

Poslovnik DZ-ja sicer določa, da poslanska skupina določi svoje člane v posameznem delovnem telesu glede na število mest, ki ji v tem delovnem telesu pripadajo, in o tem obvesti predsednika DZ-ja. Hkrati s tem določa še, da ima poslanec pravico in dolžnost, da se izreče, v katerih delovnih telesih DZ-ja želi sodelovati, ter to sporoči vodji poslanske skupine, katere član je.

Sorodna novica Urška Klakočar Zupančič ostaja predsednica DZ-ja, iz Gibanja Svoboda izključili Mojco Šetinc Pašek

Če poslanec ni član nobene poslanske skupine, to pisno sporoči predsedniku DZ-ja, še navaja poslovnik DZ-ja. Poslanske skupine pa poslovnik ne omejuje pri menjavi članov v delovnih telesih DZ-ja, v katerih ji pripada posamezno število mest. "Vsak izvoljeni predstavnik ljudstva, vsaka poslanka ali poslanec, ima ne glede na to, ali je ali ni v poslanski skupini, pravico in tudi dolžnost, da je član vsaj enega delovnega telesa," je ob tem opozorila tudi predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič.

Samostojna poslanka lahko tako zdaj to, v katerih delovnih telesih DZ-ja želi sodelovati, sporoči predsednici DZ-ja, ki nato o tem obvesti tudi vodje poslanskih skupin. Ti lahko nato odločitev o sodelovanju samostojne poslanske v parlamentarnih delovnih telesih sprejmejo na kolegiju predsednice DZ-ja, je pojasnila Klakočar Zupančič.

Zahtevo za izstop iz poslanske skupine Gibanja Svoboda je sicer Šetinc Pašek vložila dober mesec po tem, ko je bila izključena iz stranke. Poleg Šetinc Pašek je bil 24. oktobra iz Gibanja Svoboda na seji sveta stranke izključen tudi Robert Pavšič, ki je bil zaposlen v kabinetu predsednice državnega zbora. Kot je po njuni izločitvi dejal premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, sta bila Šetinc Pašek in Pavšič izključena, ker naj bi delala stranki škodo in vnašala nemir v njeno delovanje. Ob izključitvi so sicer v stranki njihovi takratni poslanki med drugim očitali neusklajeno komuniciranje.