Ljubljanski župan Zoran Janković je dejal, da v primeru, da država MOL-u ne vrne sredstev, ni druge možnosti, kot dodatno zadolževanje. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanski župan Zoran Janković je dejal, da v primeru, da država MOL-u ne vrne sredstev, ni druge možnosti, kot dodatno zadolževanje. Foto: MMC RTV SLO

Janković si je ob pričetku mandata sicer zadal tri naloge. Prva je bila reorganizacija mestne uprave, ki se je po njegovih besedah začela z uvedbo enotnega okenca za vse zadeve, končala pa se bo s preselitvijo mestnih služb na eno lokacijo. Janković je dejal, da bo to najverjetneje lokacija na območju današnje Cukrarne, saj je občina že potrdila poravnavo z dediči objekta, podpisala pa je tudi pogodbo za odkup hiše Gimpl. To MOL-u omogoča začetek urejanja tega območja, je še dejal Janković.

Druga Jankovićeva naloga je urejanje odnosov z državo. Župan je dejal, da je MOL s pristojnimi organi podpisal 80 dogovorov, ki so pomembni za državo in mesto, še vedno pa manjka ključen dokument, ki bi opredelil višino sredstev, ki jih mora država vrniti občini. Občina bo pogajanja nadaljevala z novo vlado.

V okvir tretje Jankovičeve naloge sodi 22 projektov, njihovo uresničevanje pa poteka po načrtih, zamujajo le projekti izgradnje stadiona, parkirišča pod tržnico, mostu Roška-Njegoševa in odpiranje kina Šiška. Janković zamudo opravičuje z nepredvidljivostjo nekaterih odločitev pristojnih organov, med drugim blokade gradnje parkirišča s strani ministrstva za kulturo.

MOL čaka na državni denar
Jankovič je zadnji dve leti odnosov z državo označil kot slabe. Posebej je izpostavil vprašanje 60 milijonov evrov, ki naj bi jih s spremembo zakona o financiranju občin MOL-u odvzela vlada v odhajanju. Janković meni, da so ta sredstva nujna za delovanje občine, ki izpad delno rešuje s prodajo zemljišč, za katera pa ne dosega zadovoljive prodajne cene. V najslabšem primeru se bo občina dodatno zadolžila, je dejal Janković.

A. K. K.