Cena odkupljenega zemljišča je bila precej nižja od navedb medijev. Foto: MMC RTV SLO
Cena odkupljenega zemljišča je bila precej nižja od navedb medijev. Foto: MMC RTV SLO

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) pojasnjujejo, da so z družino Ravnikar sklenili dve ločeni pogodbi, in sicer pogodbo, s katero bodo odkupili zemljišča, na katerih je vrtnarija in so v lasti Jožice Ravnikar, ter pogodbo, s katero bodo kupili zemljišča, na katerih stoji hiša na Koželjevi 20.

S prvo pogodbo bo MOL dobil tri parcele (ki so predmet razlastitve) v skupni površini 4.251 kvadratnih metrov, ki so po cenitvi cenilca Rajka Srednika ocenjena na 765.180 evrov oziroma 180 evrov za kvadratni meter. V zameno bo Jožica Ravnikar od MOL-a dobila šest parcel s skupno površino 5.587 kvadratnih metrov, ki jih je Srednik ocenil na 784.202 evrov ali 140,36 evra za kvadratni meter.

MOL bo vse skupaj stalo le 74 tisočakov
MOL ob tem pojasnjuje da so ta nadomestna zemljišča vrednotena po nižji ceni, saj na delu zemljišča poteka služnost, ki znižuje njegovo vrednost, preostala zemljišča pa bo treba pred uporabo sanirati, kar znova znižuje njihovo ceno. MOL Jožici Ravnikar zaradi izgubljenega dobička za čas, ko bo selila vrtnarijo, in za trajne nasade priznava tudi dobrih 93.000 evrov odškodnine.

"Po pobotu vrednosti odškodnine za zemljišča v lasti Jožice Ravnikar in vrednosti nadomestnih zemljišč v lasti MOL-a ter odškodnine za selitev vrtnarije bo MOL gospe Ravnikar dejansko plačal le 74.043,34 evra," pojasnjujejo na občini.

Hiša dviguje vrednost
Po drugi pogodbi pa bo MOL od Matjaža, Jureta in Marine Ravnikar pridobil štiri parcele (ki so tudi predmet razlastitve), ki skupaj merijo 729 kvadratnih metrov, katerih vrednost po cenitvi cenilca Sama Zupančiča znaša 285.961 evrov ter 250 kvadratnih metrov veliko hišo Koželjevi 20, ki po je po Zupančičevi cenitvi vredna 734.961 evrov oz. skoraj 3.000 evrov za kvadratni meter. Po cenitvi je skupna cena za hišo in za pripadajoča zemljišča 1.020.000 evrov.

MOL bo vsem trem Ravnikarjem kot odškodnino dal dve parceli s skupno površino 1.010 kvadratnih metrov, vredni 395.000 evrov. Po pobotu odškodnine za zemljišča, ki jih Ravnikarji dajejo MOL-u z odškodnino za zemljišča, ki jih MOL daje Ravnikarjem, in odškodnine za hišo na Koželjevi 20 je MOL Ravnikarjem dolžan plačati 625.000 evrov, končujejo na občini.

Kot smo že poročali, je časnik Finance v ponedeljek poročal, da naj bi Matjaž Ravnikar za 247 kvadratnih metrov veliko njivo dobil 442.000 evrov oziroma 1.790 evrov za kvadratni meter, slabega pol hektarja celotnega zemljišča pa naj bi bilo ocenjeno na povprečno 425 evrov za kvadratni meter.

MOL: Zoper vrtnarijo Ravnikar že poteka inšpekcijski postopek
Na MMC jevo vprašanje, ali je MOL, glede na to, da je Janković dejal, da je vrtnarija Ravnikar črna gradnja, to prijavil tudi okoljskemu inšpektoratu in ali bo od Ravnikarjevih zahteval odškodnino za nezakonito uporabo njihovega zemljišča, so na mestni občini odgovorili, da je treba poudariti, da vrtnarija Ravnikar ne stoji na MOL-ovem zemljišču, ampak so lastniki teh zemljišč Ravnikarji.

"Torej MOL v zadevi Ravnikar ne pridobiva črne gradnje, ampak le zemljišča, na katerem stoji ta črna gradnja, za ta zemljišča pa daje nadomestna zemljišča v bližini. Zoper vrtnarijo Ravnikar že poteka inšpekcijski postopek, v katerem je kot stranka udeležen tudi MOL. IRSOP je jeseni leta 2010 izdal izvršilno odločbo, na podlagi katere so konec leta Ravnikarji sami porušili rastlinjake oziroma objekte, ki so bili predmet te odločbe. Ker se stranke tekom razlastitvenega postopka vsak trenutek lahko tudi izvensodno poravnajo, se je MOL vzporedno s tekom razlastitvenega postopka tudi dogovarjala z njimi in se tudi uspela dogovoriti," so zapisali.