Finančni minister je kljub nedavnim drugačnim napovedim državi vrnil ves neupravičeno izplačan dodatek za stalno pripravljenost. Foto: BoBo
Finančni minister je kljub nedavnim drugačnim napovedim državi vrnil ves neupravičeno izplačan dodatek za stalno pripravljenost. Foto: BoBo
Mramor vrnil vse dodatke za pripravljenost

Ob tem je Mramor ponovil, da je kot dekan ekonomske fakultete odobril izplačevanje dodatkov v dobri veri, ponovno pa se je opravičil vsem, ki jih je s tem dejanjem prizadel. Še pred tedni je sicer dejal, da ne namerava vrniti celotnega dodatka, temveč le v višini, kot jo je določila inšpekcija, obenem pa je zaradi osebnih financ dodal, da bo dodatek vračal po obrokih. Na koncu pa je vendarle vseh 23.312,92 evra ekonomski fakulteti vrnil naenkrat.

Mramor se je seje, za katero je dal pobudo opozicijski SDS, udeležil le za skromne pol ure, kjer je ponovil svoje opravičilo in obžalovanje ztaradi izplačevanja dodatkov, nato pa sejo zapustil kljub protestu poslancev, ki so zahtevali njegovo navzočnost na celotni seji.

Tudi ministrica Maja Makovec Brenčič je napovedala, da bo vrnila sporni dodatek v celoti. Doslej je že vrnila 3.150 evrov, preostalih 14 tisoč evrov pa bo vrnila v prihodnjih dneh.

Odbor za izobraževanje in komisija za nadzor javnih financ DZ sta ministrstvo za izobraževanje pozvala, naj sprejme ustrezne ukrepe za zagotavljanje namenske rabe sredstev in njihovo vračilo, vlado pa, naj pripravi analizo izplačil od leta 2010 naprej in o njej poroča DZ.

Poslanci SDS so v sprejetje predlagali sklepe, s katerimi bi pristojna ministrstva pozvali k objavi imen prejemnikov dodatka, sprožitvi ustreznih disciplinskih postopkov ter zagotovitvi vračila vseh nezakonito izplačanih sredstev. A odbor in komisija takšnih sklepov nista potrdila, pač pa so koalicijski poslanci predlagali, odbor in komisija pa sprejela njihove sklepe.

Svetlik: Za izplačevanje dodatka ni ustreznih pravilnikov
Zakaj sporno prejemanje dodatka na nekaterih fakultetah univerza ni odkrila že prej, je pojasnil rektor Ivan Svetlik. Povedal je, da notranji nadzor, ki je bil v zadnjih letih opravljen na nekaterih fakultetah, izplačevanja dodatka ni pretirano problematiziral, pač pa je opozoril le, da za njegovo izplačevanje ni ustreznih pravilnikov. Zato so nekatere fakultete pravilnike sprejele in nadaljevale z izplačevanjem.

Izplačevanje dodatka po njegovih besedah trenutno ni mogoče ustrezno pravno urediti, ker tako v zakonu kot v kolektivni pogodbi za to ni pravne podlage. So se pa s sindikati zdaj dogovorili, da bodo sprožili postopek za spremembo kolektivne pogodbe in to uredili.

Mramor vrnil vse dodatke za pripravljenost