Dušan Mramor vztraja pri stališču, da prostora za uskladitev pokojnin v proračunu ni. Foto: BoBo
Dušan Mramor vztraja pri stališču, da prostora za uskladitev pokojnin v proračunu ni. Foto: BoBo
kar erjavec
Kako je lahko 20 milijonov evrov težava, se je vprašal Karl Erjavec. Foto: BoBo

"V proračunih za letos in za prihodnje leto, ki gresta v smeri, kot je potrebno, da smo usklajeni z ustavo in evropsko zakonodajo, te uskladitve ni," je ob robu poslovnega zajtrka Ameriške gospodarske zbornice v Ljubljani dejal Dušan Mramor in ob tem opozoril, da mora kot finančni minister skrbeti, da je slovenski proračun v skladu z ustavo in evropskimi pravili.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je izjavil, da nikakor ne razume, da lahko 20 milijonov evrov predstavlja takšno nepremostljivo težavo za proračun. Ko pa gre za banke, ni nobene težave najti na desetine milijonov, je opozoril Erjavec.
.

Mramor o panamskih dokumentih
Minister Mramor je vesel objave panamskih dokumentov, za Slovenijo pa so izrednega pomena predvsem večstranski sporazumi o izmenjavi podatkov, ki bodo omejili izogibanje plačevanja davkov.
.
Slovenija je med prvimi podpisala večstranski sporazum o izmenjavi podatkov o finančnih transakcijah in računih, ki bo začel veljati prvega januarja. Zelo dejavna je v vseh skupinah, ki pripravljajo predpise za omejitev izogibanja davkom, je v odzivu na panamske dokumente povedal finančni minister.
.
Pretakanje denarja prek davčnih oaz in izogibanje davkom je problematično, dodaja Mramor, prav zdaj evropski finančni ministri pripravljajo več direktiv za omejevanje takšne prakse, ki je navidezno lahko povsem zakonita, je za Radio Slovenija poročala Zdenka Bakalar.

.
"Mramor bo moral privoliti v uskladitev"
V četrtek je koalicija razpravljala o izredni uskladitvi pokojnin, ki jo podpirajo vse tri stranke, je spomnil Erjavec in nadaljeval: "Ne razumem, te izjave ministra so že smešne in so mimo dogovora koalicije, pri katerem je bil prisoten." Erjavec je sicer priznal, da se Mramor z dogovorom na omenjenem sestanku ni strinjal.

Mramor bo na koncu v uskladitev pokojnin moral privoliti, saj je dolžan spoštovati dogovore koalicije in odločitve vlade, je prepričan Erjavec. Enotnost koalicije glede izredne uskladitve pokojnin je že v četrtek potrdil tudi poslanec DeSUS-a Franc Jurša, ki je dejal, da se je treba uskladiti le še o tem, kdaj in kako se bo to izvedlo.

Vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer pa je v četrtek pojasnila, da bodo uskladitvi pokojnin namenili posebno srečanje, na katerem želijo poiskati rešitev, kako v danih finančnih okvirjih zagotoviti ta denar.