"Bodimo zelo odkriti, nekateri Slovenci so postali in ostali zelo bogati zaradi skrivanja za nacionalnim interesom. Dokler bodo ljudje izrabljali nacionalni interes za varovanje svojih osebnih interesov, bo težko za Slovenijo," je prepričan Mussomeli. Foto: BoBo

Rusija je blizu in zato je normalno, da se razvijajo odnosi s to državo, to me ne skrbi. Bi pa me, če bi se Janković toliko osredotočil na Rusijo, da bi zanemaril odnose z zahodom, o čemer pa dvomim.

Joseph A. Mussomeli o tem, ali se boji, da se bo Jankovićeva vlada gospodarsko bolj naslonila na Rusijo

Mussomeli se je v intervjuju za Finance med drugim odzval na pretekle dogodke, ko so mu nekateri slovenski politiki očitali vmešavanje v slovensko notranjo politiko.

"Zunanji minister, predsednik in Zoran Janković niso moji prijatelji"
"Iskreno, zunanji minister, predsednik in Zoran Janković niso moji prijatelji, lahko rečejo, kar želijo. Nerodno pa je za Slovenijo. Vsi v diplomatski skupnosti se čudijo, zakaj toliko razburjenja. Morda je vzrok v tem času, vsi so zaskrbljeni zaradi koalicijskih pogajanj in so še toliko bolj občutljivi kot sicer," je dejal.

Povedal je, da predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor ni bil zadovoljen s kritikami. "Še posebno po tem, ko je ameriško zunanje ministrstvo izdalo izjavo, s katero me podpira, je nenadoma več obotavljanja. Zdaj je jasno, da sem le opravljal svoje delo," je ponovil.

Podal je tudi nekaj nasvetov, kaj naj naredi nova vlada, da bi bilo v Sloveniji več ameriških naložb. "Uredi naj ekonomijo in birokracijo. Tujih naložb ni zato, ker poslovneži hočejo svoje delo opraviti, v Sloveniji pa tega ni mogoče narediti hitro. Morda me birokracija moti zato, ker sem 30 let delal v državah tretjega sveta in v vseh teh državah je birokracija grozna," je pojasnil.

Prepričan je, da gre vlagatelj raje nekam, kjer vse formalnosti opravi na enem mestu, v Sloveniji pa je vse tako neverjetno zapleteno. "Treba je iti na številna ministrstva, k županom, lokalnim skupnostim, sindikatom. Davčni sistem bi lahko bil boljši, mobilnost delovne sile je težavna, toda največja težava je birokracija, ta zahteva preveč časa. Še posebno, če so v bližini druge države s preprostejšimi postopki," je zatrdil.

"Slovenija naj se za zavarovanje suverenosti bolj odpre"
"Slovenija na površju deluje tako prefinjeno in ljudje so tako izobraženi in inteligentni, nikomur pa ni jasno, kako socialistično gospodarstvo je to še vedno. Včasih se mi vseeno zdi, da sem v ZDA, le ljudje so bolj vljudni," je dejal.

Dodal je, da trdno verjame, da Slovenija lahko postane evropski Singapur. "Če bi se ta v 60. letih prejšnjega stoletja zaprl pred tujci in naložbami, bi danes bil del Malezije. Namesto tega so se odprli, država je dinamična in polna tujcev, pa je še vedno Singapur in ni nič manj neodvisen. Ironija je, da je najboljša rešitev za Slovenijo zavarovanje svoje suverenosti, da se odpre bolj, in ne manj," svetuje.

Mussomeli: Svetoval sem jim naj počakajo
Povedal je, da je nekaj ameriških vlagateljev, ki se zanimajo za Slovenijo, a jim je svetoval, naj počakajo do oblikovanja nove vlade. "Počakali bomo in se pozneje pogovarjali z njimi, da vidimo, kaj je mogoče tu storiti. Ne glede na to, kakšna vlada bo, si bo gotovo resno prizadevala za tuje naložbe, umik politike iz gospodarstva in predvsem za pregleden sistem javnih naročil," je prepričan.

Dotaknil se je tudi morebitnega umika slovenskih vojakov iz Afganistana. "Umik 90 slovenskih vojakov iz Afganistana za samo operacijo praktično nima večjega pomena, simbolno pa pomeni neizmerno veliko. Če Slovenija umakne svoje vojake, bo to storila kot prva članica zveze Nato in tri ali štiri druge male članice so že spraševale, kaj se dogaja s Slovenijo. Vsi smo šli skupaj noter in vsi naj bi šli skupaj ven leta 2014, ne gre za ZDA, bo pa opazno v zvezi Nato, da Slovenija ne izpolnjuje svojih zavez zavezništvu. To bi bilo šokantno," je zatrdil veleposlanik.

Rusija je blizu in zato je normalno, da se razvijajo odnosi s to državo, to me ne skrbi. Bi pa me, če bi se Janković toliko osredotočil na Rusijo, da bi zanemaril odnose z zahodom, o čemer pa dvomim.

Joseph A. Mussomeli o tem, ali se boji, da se bo Jankovićeva vlada gospodarsko bolj naslonila na Rusijo