V tožbi navaja, da je bil zanj nepravilno uporabljen postopek nekrivdne razrešitve po zakonu o javnih uslužbencih, ki velja za politične uradnike, kar pa da direktor NPU-ja ni.

Po razrešitvi z vrha NPU-ja je Muženič zdaj zaposlen v policiji. Foto: BoBo
Po razrešitvi z vrha NPU-ja je Muženič zdaj zaposlen v policiji. Foto: BoBo

Muženič je vložil tudi predlog za izdajo začasne odredbe, s katero predlaga začasno zadržanje odločbe o razrešitvi. Če sodišče ugodi temu predlogu, do razrešitve spora na sodišču ne bo mogoče imenovati novega direktorja NPU-ja, je poročal POP TV.

Poleg tožbe na sodišče in predloga za izdajo začasne odredbe, o kateri mora sodišče odločiti zelo hitro, je Muženič vložil tudi pritožbo na ministrstvo za notranje zadeve. Če se izkaže, da je bila razrešitev nezakonita, to pomeni, da je bila posledično nezakonita tudi premestitev na drugo delovno mesto, navaja POP TV. Po razrešitvi z vrha NPU-ja je Muženič zdaj zaposlen v policiji, je za STA pojasnil njegov odvetnik Uroš Leben.

Poročali smo, da je vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner Muženiča s položaja direktorja NPU-ja razrešil 6. maja in takrat za vršilca dolžnosti imenoval Igorja Lambergerja, ki je bil v preteklosti tudi namestnik predsednika protikorupcijske komisije Borisa Štefaneca.

Ob razrešitvi Muženiča so na policiji navedli, da lahko generalni direktor policije na podlagi zakona o organiziranosti in delu v policiji in zakona o javnih uslužbencih direktorja NPU-ja razreši s položaja v enem letu od nastopa funkcije ali od imenovanja uradnika na položaj, ne glede na razloge, ki so našteti v tem zakonu.

Poudarili so tudi 49. člen zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki določa, da direktorja NPU-ja imenuje in razrešuje generalni direktor policije. Omenjeni člen še navaja, da se za postopek imenovanja in razrešitve direktorja NPU-ja uporabljajo določbe zakona o javnih uslužbencih o imenovanju in razrešitvi direktorja organa v sestavi.

Nova zamenjava v ključnih državnih organih: razrešen direktor NPU-ja

Muženičev odvetnik Uroš Leben pa poudarja, da je NPU le ena od notranjih organizacijskih enot policije, zato direktor urada ne zapade pod določbe zakona o javnih uslužbencih, ki govorijo o prenehanju položaja za politične uradnike.

Podpora zaposlenih in policistov

Zamenjava Muženiča je precej odmevala. Iz opozicijskih vrst je bilo slišati kritike, da si vlada podreja ključne institucije v državi za zaščito svojih interesov.

Z anonimnim javnim pismom so se na dan razrešitve oglasili tudi zaposleni na NPU-ju. Muženičevo razrešitev so ocenili kot nedopustno in zunaj zakonskih razlogov, ki jih določa veljavna zakonodaja. Muženič je po njihovem mnenju od nastopa mandata kot direktor svoje delo opravljal strokovno in profesionalno.

Ocenili so tudi, da vsakršno razreševanje vodilnih delavcev policije, ki presega ustaljene zakonske in strokovno argumentirane razloge, vzbuja sum političnega vmešavanja v delo strokovnega organa. To pa na dolgi rok prispeva k razgradnji struktur varnosti in učinkovitega preiskovanja najzahtevnejših oblik kriminalitete v državi, so navedli.

Da Muženič uživa polno podporo zaposlenih, so takrat potrdili v Policijskem sindikatu Slovenije.