Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Za Iran, Irak, Sirijo in Jemen na lestvici ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) velja najvišja, črna stopnja varnostnega tveganja. To pomeni, da odsvetujejo vsa potovanja v te države, obenem pa državljane, ki so že morebiti v kateri od teh držav, pozivajo, naj jo nemudoma zapustijo.

Na MZEZ-u odsvetujejo tudi vsa potovanja v Izrael in Libanon. Za ti državi namreč trenutno velja druga najvišja, rdeča stopnja varnostnega tveganja. Če se nameravajo državljani vseeno podati na potovanje v katero izmed teh držav ali pa so že tam, jim na MZEZ-u svetujejo, naj ravnajo z največjo stopnjo previdnosti.

Vodja konzularnih služb Viktor Mlakar je ob tem poudaril, da bodo slovenska diplomatsko-konzularna predstavništva težje nudila pomoč državljanom, če se bodo ti znašli v težavah na območjih, za katera na MZEZ-u odsvetujejo potovanja. Evakuacijski poleti, ki so bili denimo aktualni med svetovno krizo pandemije covida 19, namreč niso običajna praksa.

V Iranu je sicer trenutno po podatkih MZEZ-a do deset slovenskih državljanov, v Izraelu pa nekaj deset, vendar gre večinoma za ljudi, ki tam živijo.

Kljub zaostrenim varnostnim razmeram na Bližnjem vzhodu pa po oceni MZEZ-a potovanja v nekatere druge države v regiji ne predstavljajo izrazitega tveganja. "Še vedno menimo, da je generalno varno potovati v države, kot so Turčija, Egipt in Jordanija, vsaj trenutno," je dejal Mlakar.

Opozoril je tudi na določena območja v Evropi, kjer je povečana stopnja teroristične ogroženosti, med drugim v Franciji, Italiji, Avstriji in Združenem kraljestvu. Na ministrstvu državljanom, ki nameravajo potovati v te države, priporočajo, da so previdni in spremljajo razmere.

Ministrstvo odsvetuje potovanja v nekatere države