Slovenija se ne bo bojevala proti borcem Islamske države, bo pa izvajala prizadevanja drugačne vrste, pravi MZZ. Foto: Reuters
Slovenija se ne bo bojevala proti borcem Islamske države, bo pa izvajala prizadevanja drugačne vrste, pravi MZZ. Foto: Reuters

IS s svojimi dejavnostmi predstavlja grožnjo iraški državi ter varnosti v regiji in svetu. Grozodejstva in kršenje osnovnih človekovih pravic ter humanitarnih vrednot predstavljajo dejanja, ob katerih svet ne more mirno stati ob strani.

Ministrstvo za zunanje zadeve
Slovenija se pridružuje boju proti skrajnežem

MZZ se je odzval na sporočilo ameriškega State Departmenta, ki je Slovenijo uvrstil v koalicijo držav proti Islamski državi. Na ministrstvu so poudarili, da prizadevanja mednarodne skupnosti nimajo formalizirane oblike sodelovanja v smislu formalne koalicije, zajemajo pa več dimenzij.
Vojaškega sodelovanja ni pričakovati
Slovenija se tako vključuje v mednarodna prizadevanja za zaustavitev terorističnih dejavnosti IS-ja, a ni pričakovati, da bi Slovenija sodelovala pri vojaškem delovanju. Prizadevanja drugačne vrste lahko vključujejo tudi dejavnosti za zaustavljanje rekrutiranja in dotoka teroristov ter financiranja, usposabljanje lokalnih struktur, pomoč pri reševanju humanitarne krize, delegitimizacijo sovražne ideologije IS-ja ter zavračanje in obsodbo mednarodnega terorizma, so našteli na ministrstvu.

"IS s svojimi dejavnostmi predstavlja grožnjo iraški državi ter varnosti v regiji in svetu. Grozodejstva in kršenje osnovnih človekovih pravic ter humanitarnih vrednot predstavljajo dejanja, ob katerih svet ne more mirno stati ob strani," so sporočili. To v petkovi predsedniški izjavi poudaril tudi Varnostni svet Združenih narodov. "Mednarodna skupnost mora grožnjo IS-ja nasloviti ne samo vojaško, ampak z najširšim skupnim pristopom na vseh področjih dejavnosti mednarodne skupnosti," so še poudarili.

Varnostnemu svetu je v petek predsedoval ameriški državni sekretar John Kerry in State Department je nato na spletnih straneh objavil sporočilo za javnost o "oblikovanju mednarodne podpore proti IS-ju" ter ob tem tudi seznam okoli 50 držav in organizacij, ki so del mednarodne koalicije proti IS-ju. Med njimi je tudi Slovenija.

Tudi State Department sicer poudarja, da pri koaliciji proti IS-ju ne gre le za vojaške operacije, ampak druge dimenzije boja. To so pomoč partnerjem na terenu, zaustavljanje dotoka teroristov in financ, pomoč pri humanitarni krizi in odvzem legitimnosti sovražni ideologiji IS-ja.

Na koalicijskem seznamu so tudi EU, zveza Nato, Albanija, Avstrija, Nemčija, Francija, Nizozemska, Oman, Združeni arabski emirati, Savdska Arabija, Egipt, Japonska, Litva, Kanada in druge države. Med njimi vse nekdanje jugoslovanske republike s Srbijo in Kosovom vred.IS s svojimi dejavnostmi predstavlja grožnjo iraški državi ter varnosti v regiji in svetu. Grozodejstva in kršenje osnovnih človekovih pravic ter humanitarnih vrednot predstavljajo dejanja, ob katerih svet ne more mirno stati ob strani.

Ministrstvo za zunanje zadeve
Slovenija se pridružuje boju proti skrajnežem