Vinjeta mora biti nameščena na levi notranji strani vetrobranskega stekla. Foto: MMC RTV SLO
Vinjeta mora biti nameščena na levi notranji strani vetrobranskega stekla. Foto: MMC RTV SLO
Darsovo vozilo
Pozorni bodite na Darsova vozila, ki bodo izvajala nadzor. Foto: MMC RTV SLO
Dan pred vinjetami in odprtjem predora

Če torej vinjete, ki dokazuje, da ste za uporabo omenjenih cest plačali cestnino, še nimate, jo lahko kupite v prodajalnah Kompas Shop, trafikah Tobačna 3dva in Delo prodaja, na AMZS-ju, na poštah ali na bencinskih servisih Petrola in OMV-ja. Za polletno vinjeto za osebni avto boste odšteli 35 evrov, za motor pa 17 evrov in pol.

Polletna vinjeta bo veljala šest mesecev od dneva nakupa, pri tem pa je treba prodajalcu povedati začetek uporabe. Samo s preluknjanim datumom je vinjeta veljavna. Vozniki, ki so vinjeto kupili pred 1. julijem, imajo na njej preluknjan datum 1. 7. 2008. Veljavnost letnih vinjet bo fiksna, veljale bodo od 1. decembra 2008 do 31. januarja 2010.

Prve dni posebej poostren nadzor
Uporabo vinjet bodo te dni poostreno nadzorovali policisti, prometni inšpektorji, cariniki in Darsovi cestninski nadzorniki. Če bo vaša vinjeta nalepljena na nepravilnem mestu ali pa boste po omenjenih cestah vozili brez nje, vas tako lahko doleti kazen od 300 do 800 evrov.

Kje lahko pričakujemo nadzor?
Nadzor bodo izvajali na izvozih z avtocest, na počivališčih in bencinskih postajah, ponoči pa tudi na takšnih mestih, kjer bo mogoče varno zagotoviti upočasnjeno vožnjo oz. izločanje vozil brez vinjet. Kjer izločanje ne bo mogoče, bodo vozila napotili na ustrezne odseke.

Kako bo na cestninskih postajah?
Na cestninskih postajah bo promet za tovorna vozila, katerih vozniki bodo cestnino plačevalni po starem, potekal po dveh desnih voznih stezah. Osebna vozila z vinjetami se bodo morala razvrstiti na dva leva prometna pasova in upoštevati omejitev hitrosti 40 km/h.

Edina obvoznica, kjer uporaba vinjet ni potrebna, je izolska. Prav tako je za plačilo cestnine izvzet del hitre ceste pri Mariboru.

Tovorna vozila cestnino plačujejo po starem
Tovorna vozila za zdaj ostajajo pri obstoječem sistemu cestninjenja, tečejo pa že pogovori o uvedbi ABC-cestninjenja za tovornjake. Za osebna vozila ABC-cestninjenje ni več v veljavi, ABC-tablico pa lahko Darsu vrnete še do konca leta 2009.

Odprtje predora Šentvid
Z današnjim dnem se bo prav tako sprostila severna ljubljanska vpadnica, saj bodo odprli težko pričakovani predor Šentvid. Z njim bo prometu predan celoten AC-odsek Šentvid-Koseze, za katerega je prav tako potrebna vinjeta.

Dan pred vinjetami in odprtjem predora