Evropski komisar za širitev Štefan Füle. Foto: EPA
Evropski komisar za širitev Štefan Füle. Foto: EPA

"V pogovorih smo poudarili, da se mora uspeh teh prizadevanj pokriti s tem, da bodo vsi dejavniki za to mizo. Gre za regionalno sodelovanje in na konferenci morajo biti zastopani predstavniki vseh držav regije," je dejal Füle v pogovoru za televizijo B92.

Komisar za širitev je s srbskim premierjem Mirkom Cvetkovićem govoril o možnostih za sodelovanje Kosova na mednarodnih srečanjih. "Izhajajoč iz tega, da mora biti nastop statusno nevtralen, sva skupaj sklenila, da je treba iskati ustrezno tehnično rešitev," je dejal Cvetković.

Srbiji kmalu zelena luč za pripravo članstva v EU-ju
Füle je v pogovoru s srbskimi voditelji izrazil podporo Evropske komisije o približevanju Srbije evropskim integracijam. Po srečanju s Cvetkovićem pa je dejal, da mora Srbija ohraniti pozitiven zagon, ki je bil ustvarjen konec lanskega leta, in vstopiti v novo fazo v tem procesu. "Mnogo je nalog in izzivov na poti v EU, vendar če je Srbija zares odločena vstopiti v EU, sem prepričal predsednika vlade, da je Evropska komisija zares odločena, da ji pri tem pomaga," je dejal Füle. Ob tem je izrazil upanje, da bodo države članice EU-ja dale komisiji zeleno luč za pripravo mnenja o članstvu Srbije v Uniji.

Cvetković je tako potrdil, da Srbija nadaljuje intenzivno izvajanje reform in polno sodeluje s haaškim sodiščem. Ratifikacija sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju z EU-jem naj bi se začela junija, do konca leta ali do začetka prihodnjega pa naj bi se končalo delo glede vprašalnika Evropske komisije.

Füle ima na programu obiska v Srbiji še srečanja s srbskim predsednikom Borisom Tadićem, podpredsednikom vlade za evropske integracije Božidarjem Đelićem, ministrico za pravosodje Snežano Malović in nekaterimi drugimi člani vlade.