Akcijo pripravlja Agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo. Foto: BoBo
Akcijo pripravlja Agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo. Foto: BoBo

Namen takih akcij je zmanjšanje števila voznikov z neprilagojeno hitrostjo na cestah. Kadar potekajo nadzori, vozniki navadno zmanjšajo hitrost vožnje. Dolgoročna želja policije in Agencije za varnost prometa pa je, da bi vozniki te navade obdržali tudi, ko ni poostrenih nadzorov.

Čeprav je bilo v letu 2020 zaradi epidemije covida-19 na cestah manj prometa kot prejšnja leta, so v 116.180 primerih kaznovali kršitev prehitre vožnje. To je skoraj 2000 več kot leta 2019. Letos so do 12. aprila ugotovili 37.577 kršitev zaradi prehitre vožnje. V 514 primerih se je zato zgodila prometna nesreča. V enakem obdobju lani je bilo 711 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti.

Lani je zaradi prehitre vožnje umrlo 27 ljudi. Letos do začetka aprila je bilo sedem smrtnih žrtev, v enakem obdobju lani pa tri. Podatki iz let 2019 in 2020 kažejo na to, da se tretjina vseh smrtnih prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti zgodi ponoči.

Slovenska policija se bo v sredo priključila 12-urnemu izvajanju nadzora, ki jo koordinira Evropska mreža prometnih policij ROADPOL. Vanjo bo vključenih več držav Evropske unije. Nadzor se bo začel ob 6. uri, lokacije pa bodo objavljene na spletni strani policije.