Foto: BoBo
Foto: BoBo

V tedenski nacionalni preventivni akciji Hitrost bodo sodelavci agencije za varnost prometa poskrbeli predvsem za informiranje in ozaveščanje udeležencev v prometu. Policisti bodo izvajali poostreni nadzor po vsej Sloveniji. Najbolj bodo pozorni na hitrost v cestnem prometu, pa tudi na druge kršitve, s katerimi bi vozniki lahko ogrožali svojo varnost in varnost drugih udeležencev.

Policijska statistika kaže, da je letos število prometnih nesreč, katerih razlog je bila neprilagojena hitrost vožnje, na slovenskih cestah nekoliko upadlo. Med 1. januarjem in 31. julijem letos se je zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 1499 prometnih nesreč, kar je 14,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, ko je bilo takšnih nesreč 1749.

Kršitve s področja hitrosti predstavljajo 34,6 odstotka vseh ugotovljenih kršitev, poudarjajo na agenciji.

"Omejitve hitrosti v naseljih, na območjih umirjenega prometa in območjih omejene hitrosti so namenjene predvsem zaščiti ranljivejših udeležencev v prometu, kot so pešci ali kolesarji," poudarjajo.

Udeležencem v prometu svetujejo, naj bodo med vožnjo v naselju pozorni na ranljivejše udeležence, pešce in kolesarje, ter naj upoštevajo omejitev hitrosti.

Prav tako svetujejo zmanjšanje hitrosti vožnje v bližini otroških igrišč, šol in vrtcev, domov za starejše ter pred prehodi za pešce. Vozniki naj na regionalnih cestah in pri zavijanju oz. vključevanju dodatno preverijo, ali se ne približuje motorist oz. drugo vozilo.

Poudarjajo tudi pomen ohranjanja ustrezne varnostne razdalje, s katero se lahko voznik še pravočasno ustavi.

"V slabših razmerah, v mraku, megli in močnih nalivih, zmanjšajte hitrost zaradi slabe vidljivosti in dejstva, da se na mokri podlagi zavorna pot podaljšuje. Čeprav se vam mudi, ne vozite prehitro. Raje sporočite, da boste prišli pozneje," voznikom še svetujejo na agenciji za varnost prometa.

Poostren nadzor na cestah