"Ko v domačiji vladajo spoštljivi odnosi, je mogoče kaj narediti iz nje," je dejal Robert Golob. Foto: BoBo

Društvo Bodi sprememba je v Mariboru priredilo drugo javno tribuno, na kateri so govorci razpravljali o tem, v kakšni državi želijo živeti. Med drugim so se strinjali, da je za kakršen koli napredek nujna spoštljivost v odnosih.

Janja Hojnik. Foto: BoBo
Janja Hojnik. Foto: BoBo

Pravni okvir slovenske države je po besedah pravnice in ekonomistke Janje Hojnik ustrezen, a ga je treba udejanjati tudi v praksi. "Pravo samo na papirju še ne more zagotavljati pravne države," je dejala.

"Pravna država formalno obstaja. Stvar je, da se mora ta okvir v vsakem obdobju na novo zapolniti v vsebinskem smislu, saj se pojavljajo vedno novi izzivi. Pravna država in z njo povezane človekove pravice niso nekaj danega, ampak nekaj, kar je treba vedno znova udejanjati," je dodal pravnik Anže Erbežnik, ki pri Sloveniji pogreša predvsem večjo dejavnost pri oblikovanju različnih politik na ravni EU-ja.

Anže Erbežnik. Foto: BoBo
Anže Erbežnik. Foto: BoBo

Antropologinja Vesna Vuk Godina je dejala, da si želi "normalne" države, kjer posamezni segmenti države delujejo neodvisno od vlade. "Ni normalno, da več kot polovica Slovencev živi s povprečno ali podpovprečno slovensko plačo, vlada pa govori, kako smo ekonomsko uspešni. Socialna država je tista, ki postavlja socialno dobrobit državljanov pred profit," je povedala.

Luka Lisjak Gabrijelčič. Foto: BoBo
Luka Lisjak Gabrijelčič. Foto: BoBo

Po besedah zgodovinarja in političnega komentatorja Luke Lisjaka Gabrijelčiča je Slovenija zelo pluralna država. "Zame je glavno vprašanje, kako upravljati to pluralnost. Kako te naše razlike, to našo razklanost vključiti v neki delujoči sistem," je dejal.

Nekdanji predsednik uprave Gen-I-ja Robert Golob je prepričan, da je z jasnimi usmeritvami mogoče doseči vse. "Začeti je treba na vrednotah, kot je na primer spoštljivost. Edino s tem bomo iskali skupni imenovalec." Vesna Vuk Godina je Goloba na tribuni že razglasila za prihodnjega predsednika vlade, medtem ko se sam še ni jasno izrekel o svoji politični vlogi na prihajajočih parlamentarnih volitvah.

Vesna Vuk Godina. Foto: BoBo
Vesna Vuk Godina. Foto: BoBo

"Nič hudega, če imamo različna mnenja. Če smo spoštljivi, bomo skupaj rasli. Potem je vseeno, ali smo levi ali desni. Lahko bomo gradili nekaj drugega, nekaj boljšega, ne sredine, ne, gradili bomo nekaj, kar še ne obstaja. Gradili bomo produkt, ki bo malce levi, malce desni po klasifikaciji, ki je tako in tako malo čudna, a bo boljše od sedanjega stanja," je povedal Golob.

Po njegovih besedah je mogoče sobivanje tako ekonomske uspešnosti kot socialno pravičnega sistema, velik pomen daje tudi podnebni agendi. "Če kot izvozno gospodarstvo ne bomo znali tega kot država ustrezno nasloviti, bomo med poraženci," meni.

Slovenci po besedah Lisjaka Gabrijelčiča na prihajajočih volitvah ne potrebujejo "odrešiteljev z nekaj slogani", ki so se pojavljali na prejšnjih volitvah. "Potrebujemo bolj konkretne zaveze, jasne programe, kadrovsko ekipo," je povedal.

Golob je dodal, da je "program sam mrtva črka na papirju", če ni ustreznih nosilcev posameznih področij. "Skozi nosilca vidiš njegov vrednostni sistem in veš, kako se bo obnašal, ko bo dobil oblast. Sam nisem nov obraz, od leta 1998 sem na sceni in natančno vem, kaj se ti zgodi, ko dobiš oblast. Ni boljše reference kot to, kar si počel zadnjih 20 ali 30 let. Če nisi nič ustvaril, preden si dobil v roke oblast nad narodom, potem tudi takrat zagotovo ne boš nič dobrega naredil," je še dejal.

Javna tribuna društva Bodi sprememba. Foto: BoBo
Javna tribuna društva Bodi sprememba. Foto: BoBo