Računa na zadostno podporo, a poudarja, da so po volitvah v DZ opravili analize rezultata in če se bodo na kongresu odločili za kakršnekoli spremembe, bo temu sledila, da "pokažem verodostojnost in gremo z močno ekipo naprej".

Statut stranke namreč določa, da se na volilnem kongresu v šestih mesecih po volitvah v DZ opravijo volitve organov stranke. Volilni kongres SD bo tako v prvi polovici oktobra, je v današnji izjavi za medije dejala Fajonova.

Kot prvo žensko na čelo stranke so Fajonovo delegati izvolili na digitalnem kongresu oktobra 2020, sama pa je takrat med svojimi cilji izpostavila tudi zmago SD na volitvah. A je SD na letošnjih aprilskih državnozborskih volitvah podprlo 6,69 odstotkov volivcev, kar je stranki prineslo sedem poslanskih sedežev v parlamentu. SD je tako poslabšala svoj rezultat z zadnjih državnozborskih volitev, ki jim je prinesel 10 poslanskih mandatov.

Prav zaradi volilnega rezultata je bilo v stranki takoj po volitvah nekaj vroče krvi, najprej je odstopil podpredsednik Jernej Pikalo, ki je rezultat stranke ocenil kot slab, hkrati pa izrazil željo, da se v stranki odpre razprava, kaj je šlo narobe in kako naprej.

Pikalo sicer v svojem stališču o slabem rezultatu stranke na volitvah naj ne bi bil osamljen. Del članstva je kot hud poraz vodstva ocenjeval tudi dejstvo, da podpredsedniki SD Matjaž Nemec, Andreja Katič in Dominika Švarc Pipan niso bili izvoljeni v parlament, Fajonova pa je parlamentarni prag prestopila z enim najslabših rezultatov med izvoljenimi poslanci po absolutnem številu glasov.

V SD so po razpravi na predsedstvu v začetku maja vendarle strnili vrste, prevladala je podpora vstopu stranke v vlado pod vodstvom predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba, v kateri so dobili štiri resorje, in sicer ministrstvo za zunanje zadeve, ministrstvo za pravosodje, gospodarsko ministrstvo in službo vlade za razvoj in kohezijsko politiko.

Fajonova je takrat v izjavi za medije dejala, da so opravili iskreno in kritično povolilno analizo. Poudarila je tudi, da se zaveda, da z volilnim rezultatom v stranki ne morejo biti zadovoljni, a so v kampanji in na terenu po njeni oceni dali vse od sebe.