Foto: BoBo
Foto: BoBo

So pa pojasnili, da preučujejo predlog novele zakona o medijih, ki ga je pripravila prejšnja vlada – ocenili so namreč, da je predlog dober in lahko služi kot osnova.

Niso pa naklonjeni predlogu novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV SLO), ki ga je opozicijska poslanska skupina LMŠ-ja 14. maja vložila v parlamentarni postopek. Predlog predvideva spremembo sestave in načina imenovanja članov programskega sveta RTV-ja, s čimer naj bi se zmanjšal vpliv politike na imenovanje svetnikov.

Programski svet javne radiotelevizije bi imel po predlogu LMŠ-ja namesto zdajšnjih 29 le še 23 članov. Pet bi jih imenoval državni zbor, dva predsednik republike, 16 pa civilna družba oziroma strokovna javnost. Na ministrstvu pa za zdaj še ne pojasnjujejo, ali in kakšne spremembe oziroma dopolnitve novele zakona o RTV-ju bodo predlagali.

Slovenski mediji so se med epidemijo covida-19 soočili z upadom oglaševanja in prodaje. Foto: BoBo
Slovenski mediji so se med epidemijo covida-19 soočili z upadom oglaševanja in prodaje. Foto: BoBo

Spremembe financiranja medijev?

Je pa možnost sprememb financiranja RTV-ja in drugih medijev v ponedeljkovem pogovoru za televizijo Nova24TV nakazal premier Janez Janša. "Najmanj, kar je, bi bilo treba to silno vsoto denarja bolj pravično porazdeliti," je dejal o RTV-prispevku. Dodal je, da številke iz drugih držav kažejo, "da bi se dalo z bistveno manj denarja delati bistveno bolje".

Po neuradnih informacijah časopisa Dnevnik na ministrstvu že pripravljajo spremembe zakona o RTV-ju. Razmišljali naj bi tudi o spremembi RTV-prispevka. Tako naj bi z zbranim denarjem podpirali še druge medije, denimo v okviru letnega medijskega razpisa, del sredstev naj bi namenili tudi Slovenski tiskovni agenciji (STA). Prav tako naj bi načrtovali spremembe v nadzornem svetu STA-ja.

Epidemija udarila tudi po medijih

Sicer so se slovenski mediji med epidemijo covida-19 soočili z upadom oglaševanja in prodaje, v nekaterih je del ekip tudi na čakanju.

Zato jih je presenetilo nedavno sporočilo z ministrstva za kulturo, da ne morejo z gotovostjo vedeti, ali bodo lahko zagotovili izplačilo vseh sredstev na podlagi oktobra lani končanega medijskega razpisa.

Kot so zapisali, bodo, ko bodo dobili zahtevke za izplačilo, izplačali do 30 odstotkov sredstev. Preostala sredstva naj bi izplačali po sprejetju rebalansa proračuna. Parlamentarni odbor za kulturo pa na seji 19. maja ni prisluhnil pozivom predstavnikov zainteresirane javnosti, naj zaradi posledic epidemije ministrstvo in vlada zagotovita sveženj pomoči medijem.