Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prednostna naloga je priprava nacionalnega programa za kulturo
Državni zbor je novo vladno ekipo s premierjem Janezom Janšo na čelu potrdil v petek. Simoniti, ki je bil minister za kulturo v Janševi vladi že med letoma 2004 in 2008, je pred DZ-jem med drugim napovedal, da se bo najprej posvetil pripravi nacionalnega programa za kulturo. Pozornost bo posvetil tudi možnostim zasebnih vlaganj v to področje in večji izrabi evropskih sredstev.

Po ministrovem mnenju sprememb potreben zakon o medijih
Kot pravi, želi proučiti, kako v Slovenijo vnesti primere dobrih praks in na ta način razširiti možnost vlaganj v kulturno ponudbo. Pri tem bi bilo po njegovih besedah treba pripraviti zakonsko podlago za uvedbo davčnih olajšav za donatorje, sponzorje in investitorje. Na zakonodajnem področju je omenil tudi potrebo po spremembi zakona o medijih.

Sorodna novica Na vlado naslovljena spletna peticija za pomoč samozaposlenim

Glede samozaposlenih v kulturi namerava nadaljevati že začeti dialog na ministrstvu, ki bi privedel do celostne rešitve njihovega statusa in morebiti do posebnega zakona. Samozaposleni v teh dneh opozarjajo, da je zaradi epidemije koronavirusa z ohromitvijo javnega življenja in zastojem gospodarstva več kot 100.000 samozaposlenih socialno ogroženih, kar je več kot 12 odstotkov delovnega prebivalstva. V apelu zato vlado pozivajo, naj jih opraviči plačila obveznih prispevkov za socialno varstvo in pomaga tistim, ki so ostali brez dela.

Vlada Janeza Janše je bila v državnem zboru potrjena v petek pozno zvečer. Slovenija je tako dobila 14. vlado, ki jo sestavljajo stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS.