Kako živijo slovenski bogataši? Imajo jahte in luksuzne avtomobile ali so skromnejši? Kakšen je njihov odnos do denarja in do podjetij, ki jih imajo v lasti? Kaj jih motivira? Foto: EPA Foto:
Kako živijo slovenski bogataši? Imajo jahte in luksuzne avtomobile ali so skromnejši? Kakšen je njihov odnos do denarja in do podjetij, ki jih imajo v lasti? Kaj jih motivira? Foto: EPA Foto:
Kdo so najbogatejši Slovenci?

In res, potem ko so v preteklih letih visoka mesta na lestvici zasedali tudi ljudje, katerih bogastvo je izviralo iz finančnih naložb, so zdaj med stotimi taki le še trije. Več kot polovica izmed najbogatejših 150 Slovencev pa je lastnikov klasičnih industrijskih podjetij. Daleč največ je med njimi dobaviteljev avtomobilske industrije - najviše med njimi je na 14. mestu Igor Akrapovič. Na 61. mestu je, denimo, Boštjan Šifrar, lastnik škofjeloškega podjetja Sibo-G z nekaj manj kot 300 zaposlenimi, ki izdeluje medicinsko in farmacevtsko opremo, med drugim pokrovčke za zobne kreme. "Denar je dobrina, ki se jo da zaslužiti, se jo da tudi porabiti na različne načine, vendar pa predstavlja tudi obveznosti in odgovornosti do okolja," pravi Šifrar, katerega premoženje ocenjujejo na 20,7 milijona evrov. Tudi on se strinja, da je na lestvici vedno več 'pravih' podjetnikov. "Če pogledamo od začetka seznama pa do danes, nas je vedno več proizvodnih podjetij, ki veliko dajemo nazaj. Vsi okrog nas, zaposleni, država, lokalni dobavitelji, čistilni servisi, vsi imajo nekaj od našega uspeha. Vedno manj je takih, ki so imeli kratkoročen načrt narediti sebe, svoje podjetje in svoj finančni rezultat uspešen, in potem izginiti."

Uspešni IT-jevci
Med stotimi najuspešnejšimi je tudi devet lastnikov podjetij, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Potencialno daleč najbogatejši so seveda lastniki Outfita7, katerih premoženje predstavlja kar tretjino vsega premoženja stotih najbogatejših Slovencev. Prvič se je na lestvico uvrstil Sebastjan Trepča, soustanovitelj britanskega zagonskega podjetja Lyst, ki na spletu kupcem ponuja modne izdelke luksuznih znamk. Lyst je tretje tehnološko zagonsko podjetje (za Outfitom7 in Celtro), ki se dviga v večstomilijonsko vrednost. Tričetrtinski lastnik trboveljskega podjetja Dewesoft Jure Knez, ki se je uvrstil na 39. mesto lestvice, upa, da se je tokrat zadnjič znašel med stoterico. Podjetje, ki izdeluje merilne instrumente in jih med drugim prodaja Nasi, bodo namreč prihodnje leto ponudili v odkup zaposlenim. "V našem podjetju se ukvarjamo z eksperimenti, to bo največji eksperiment v zgodovini podjetja," pravi Knez in pojasnjuje, da bodo delež Dewesofta lahko kupili vsi, ki so v podjetju zaposleni več kot leto dni - a za trikrat manj denarja, kot ocenjujejo vrednost podjetja pri Managerju.

Kdo so najbogatejši Slovenci?