v PS-ju še ne želijo komentirati odločitve. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
v PS-ju še ne želijo komentirati odločitve. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Ljudmila Novak
Ljudmila Novak pravi, da je vse odvisno od sredinega glasovanja o mandatarju v DZ-ju. Foto: BoBo
Državni zbor
Usoda Jankovića bo njaprej v rokah poslancev DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO

V Jankovićevi Pozitivni Slovenji (PS) so za MMC dejali, da bodo izjavo podali v torek. Tudi vodja pogajalcev PS-ja Jani Möderndrofer odločitve ni želel komentirati, saj bodo stališče predstavili pozneje.

Je pa na vprašanje, ali so v stranki presenečeni, odgovoril, da glede na pogovore so. Vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber odločitve Liste Virant v tem trenutku ne želi komentirati. Kot je povedal, se bo v torek sestala poslanska skupina in razpravljala tudi o tej odločitvi.

Ne glede na takšno odločitev Liste Virant bo SD po Vebrovem prepričanju Jankovića podprl za mandatarja. Na vprašanje, ali bi bilo bolje, da Janković odstopi od kandidature za mandatarja, pa Veber odgovarja, da je to treba vprašati Jankovića.

Jurša: Odločitev bo otežila odločanje DeSUS-a
Namestnik vodje poslanske skupine DeSUS Franc Jurša odločitev članov sveta Liste Virant označuje kot njihovo legitimno pravico, ki pa bo po njegovem mnenju zelo otežila za torek napovedano odločanje izvršnega sveta DeSUS-a o tem, ali naj gre stranka v Jankovićevo koalicijo.

Stranka se bo morala odločati o tem, ali naj gre v neko manjšinsko vlado, "kar pa ni enostavna odločitev, saj je v takšni vladi zelo težko delati". Sam je, kot je dejal, pred dilemo, ali naj gre stranka v Jankovićevo koalicijo ali ne, a ob tem tudi navaja, da kot poslanec nima pravice glasovati na izvršnem odboru. Sam si tudi želi, da bi stranke enkrat presegle delitve na leve in desne in oblikovale vlado, ki bi imela ustavno večino.
Novakova: Vse je odvisno od tega, kako bo DZ glasoval v sredo
Iz SDS-a so tako sporočili, da poteze za zdaj ne bodo komentirali, enako so se odločili tudi v SLS-u, kjer dodajajo, da odločitev organov drugih strank nikoli ne komentirajo. "Svobodna odločitev vsake stranke je, da se sama odloči, s kom gre ali ne gre v koalicijo," pa meni predsednica NSi-ja Ljudmila Novak.

Poudarila je, da so v stranki že na začetku povedali, da ne gredo v koalicijo, zato so menili, da je odgovorno, da pripravijo neki alternativni program ali koalicijo. "Mi smo na tem delali, stvari so seveda še odprte," še dodaja.

Po njenih besedah je vse odvisno tudi od tega, kako se bo končalo glasovanje v sredo, saj je "glasovanje vendarle tajno". Če podpora Jankoviću ne bo izglasovana, sledijo nadaljnji koraki, še pravi Novakova. Na vprašanje, ali bodo poslanci desnosredinskih strank vložili predlog za mandatarstvo Janeza Janše, pa pravi, da je to stvar prihodnjih pogovorov in da tako daleč še niso.