Madžarski varnostni organi so po ugotovitvah murskosoboških policistov na slovensko-madžarski meji postavili približno kilometer bodeče žice. Foto: BoBo
Madžarski varnostni organi so po ugotovitvah murskosoboških policistov na slovensko-madžarski meji postavili približno kilometer bodeče žice. Foto: BoBo
Meja
Madžari so ves dan postavljali in odstranjevali žico. Zdaj naj bi jo po navedbah ministra Erjavca dokončno odstranili. Foto: BoBo
Ograja na meji z Madžarsko

Madžarska je po četrtkovem začetku dopoldne nadaljevala postavljanje bodeče žice na različnih delih meje s Slovenijo, medtem ko so jo nekje postavljali, so jo drugje že odstranjevali in popoldne v celoti odstranili.

Nekaj 100 metrov žice
Zjutraj je madžarska vojska sprva postavila še okoli 200 metrov bodeče žice v Pincah med mejnim prehodom in avtocesto, nato pa so z druge strani avtoceste odstranili okoli 150 metrov bodeče žice.

Bodečo žico so dopoldne postavili tudi v vasi Žitkovci pri Dobrovniku ob nekdanjem mejnem prehodu in jo po nekaj urah tudi odstranili. Pri mejnem prehodu Hodoš pa so madžarski geodeti dopoldne postavljali količke na območjih, kjer naj bi namestili bodečo žico.

Madžari so popoldne z meje zelo hitro odstranili bodečo žico, nazadnje v okolici mejnega prehoda Dolga vas. Kot so potrdili na Policijski upravi Murska Sobota, so zadnjo žico s tega prehoda odpeljali ob 17.30.

Slovenija podaljšala nadzor na meji z Madžarsko
Slovenija je podaljšala nadzor na meji z Madžarsko za 20 dni, so zvečer sporočili z notranjega ministrstva. Slovenija je nadzor sprva uvedla za deset dni, prvotni ukrep pa bi brez podaljšanja potekel v nedeljo. Na notranjem ministrstvu so pojasnili, da so o podaljšanju nadzora na meji z Madžarsko pisno obvestili Evropsko komisijo ter vse države članice EU in schengenskega območja. Slovenija je nadzor na madžarsko-slovenski meji uvedla 17. septembra, a takrat napovedala, da gre za začasen, 10-dnevni ukrep.

Zmeda med ljudmi in v državi
Dogajanje na meji je zmedlo tako prebivalce ob meji kot državne organe. Številni so se spraševali, zakaj so žično ograjo sploh namestili, saj so prepričani, da begunci iz Slovenije na Madžarsko ne bi šli, prav tako jim ni bilo jasno, zakaj so si Madžari v enem dnevu premislili in bodečo žico odstranili.

Med prebivalci je celo zaokrožilo, da imajo Madžari očitno vaje v postavljanju in odstranjevanju bodeče žice, čeprav se jim to ni zdelo niti malo smešno. Med številnimi je namreč še vedno živ spomin na žico na tako imenovani železni zavesi, ki so jo odstranili leta 1989.

"To je vsaj občutek nelagodja, vsi se čudijo, zakaj je bilo to sploh potrebno," je v imenu občanov Lendave povedal direktor občinske uprave Tibor Hebar, ki je zaskrbljen, saj lokalna skupnost o tem ni bila obveščena. "Mogoče je bila to tudi napaka, govorim o madžarski strani, da ni uradno obvestila naših pristojnih državnih organov, ti pa nas, tako da smo o postavitvi bodeče žice na meji dejansko zvedeli iz neformalnih virov," je dejal in dodal, da ne opažajo težav pri prehodu meje. "A vsi bi pričakovali, da žice, če smo v EU-ju, naj ne bi postavljali na naši meji," je povedal Hebar, preden je bilo jasno, da Madžarska žico umika.

Zaskrbljenost pri porabskih Slovencih
Zaskrbljen je bil tudi predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök, saj manjšina o ovirah prav tako ni bila obveščena, sam je za to zvedel iz današnjega županijskega časopisa. "Seveda bi bili zelo ogorčeni, če bi žica na meji ostala, čeprav moramo razumeti, da vsaka država mora varovati svoje meje, Madžarska pa se je pač odločila, da jih varuje tako," je povedal prvi mož porabskih Slovencev. Po njegovih besedah zaradi beguncev ne čutijo nobenih težav, čeprav je v bližini Monoštra tabor, od koder jih Madžarska pošilja v Avstrijo.

Predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horvath pa o bodeči žici in zapletu ter s tem vplivom na manjšini ni želel povedati ničesar, češ da je na Madžarskem in da zadeve ni spremljal oziroma jo je le na spletu.

Prebivalci ob meji so se odzivali različno, nekateri menijo, da ima Madžarska pravico zavarovati mejo tudi na tak način, drugi to početje obsojajo. Roland Sabo iz Pinc, sam je iz Slovenije, žena pa z Madžarske, pa si želi, da dogodki ne bi vplivali na dobre odnose med ljudmi z obeh strani meje, saj jim je odprava mej oziroma mejne kontrole zelo veliko prinesla.

Pomična vrata za ceste
Poleg žice na mejni črti so Madžari ob robu mejnih cest in tudi avtoceste med državama postavili kovinska pomična vrata, s katerimi bi lahko zaprli ceste, sicer pa promet ne na slovenski ne na madžarski strani ni bil moten, tako madžarski kot slovenski policisti pa so selektivno nadzirali mejo.

Novica, da Madžarska postavlja bodečo žico, je Slovenijo, ki o tem ni bila uradno obveščena, presenetila v četrtek. Po pojasnilih Policijske uprave Murska Sobota so takrat na meji s Slovenijo postavili okrog 500 metrov ograje iz bodeče žice tako pri bivšem mejnem prehodu Pince kot v Dolgi vasi.

Orban govori o mobilnih pregradah
Madžarski premier Viktor Orban je ob obisku na Dunaju zatrdil, da Madžarska na meji s Slovenijo ne bo gradila ograje, ampak bo namestila le mobilne pregrade. Ker sta namreč tako Slovenija kot Madžarska članici schengenskega območja, se na tej meji ne sme postavljati nič, česar ni mogoče odstraniti v enem dnevu.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic, so preko veleposlaništva dobili tudi neke vrste opravičilo madžarskega notranjega ministrstva, da je prišlo do nesporazuma. Po njegovih besedah se je madžarski notranji minister Sandor Pinter zavzel za krepitev sodelovanja med slovenskim in madžarskim notranjim ministrstvom in policijama obeh držav, v prihodnjih dneh se bo srečal s slovensko notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar.
Dodatnih izjav Orbana o premičnih ogradah ni želel komentirati, dokler ne bo pridobil vsebinsko celovitih informacij.

"Zelo smo zadovoljni," je poudaril minister Karl Erjavec in dodal: "očitno smo bili v naših diplomatskih prizadevanjih uspešni".

EU proučuje bodečo žico
Evropska komisija spremlja dogodke v zvezi s postavitvijo madžarske ograje iz bodeče žice na meji s Slovenijo, prvi notranji meji znotraj schengenskega območja, ter skuša ugotoviti dejstva.

Tako je predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker pooblastil evropskega komisarja za migracije Dimitrisa Avramopulosa, da stopi v stik s slovenskimi in madžarskimi oblastmi.

Na vprašanje, ali je med dvema članicama schengenskega območja dovoljeno postavljati ograje, komisija poudarja, da je v skladu s schengenskimi pravili možna le uvedba začasnega nadzora na meji, kar Slovenija na meji z Madžarsko že izvaja.

Avstrijci podaljšujejo mejni nadzor
Avstrijsko notranje ministrstvo namerava nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko, ki ga je zaradi begunske krize uvedla pred dobrim tednom dni, v soboto podaljšati še za 20 dni.

Podaljšanje nadzora meje bo stopilo v veljavo v soboto s polnočjo. Po tem podaljšanju bo lahko Avstrija nadzor na meji podaljšala le še enkrat za dodatnih 30 dni, saj nadzor ne sme trajati več kot skupno dva meseca.

Schengenska pravila začasni nadzor v primeru kriznih razmer dopuščajo kot izjemno možnost. Evropska komisija je ob prvi uvedbi nadzora ocenila, da so trenutne razmere v Avstriji takšne, da ta ukrep upravičujejo.

NSi: Poteze Madžarske svojevrsten precedens
Postavljanje ograje z bodečo žico na meji med Madžarsko in Slovenijo, ki je notranja meja Evropske unije, je svojevrsten precedens, ki ga mora obravnavati državni zbor, sporočajo iz Nove Slovenije. Jožef Horvat, ki je predsednik odbora DZ-ja za zunanjo politiko, je zato izrazil zahtevo in podal pobudo za sklic nujne seje treh odborov (prej omenjenega, pa še za zadeve Evropske unije ter za notranje zadeve). Poteza Madžarske namreč ni zgolj kršitev dogovora z zadnjega izrednega vrha EU-ja, temveč vlivajo strah in negotovost med ljudmi, ki živijo ob meji, so sporočili iz NSi-ja. Nujna seja bo v torek, na njej pa bodo razpravljali tudi o gospodarski škodi, ki zaradi zaostrovanja odnosov med Srbijo in Hrvaško nastaja slovenskim podjetjem.

Železniški promet s sosednjo Hrvaško je po podatkih Slovenskih železnic še naprej oviran. Posebnosti pa so tudi za potovanja proti Münchnu.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: Pusićeva poziva k umirjanju napetosti med Hrvaško in Srbijo

Ograja na meji z Madžarsko