Kapun udeležence opozarja na strpnost in previdnost. Foto: MMC RTV SLO
Kapun udeležence opozarja na strpnost in previdnost. Foto: MMC RTV SLO
Vesna Marinko
Marinkova je opozorila na visok porast nesreč v juliju. Foto: MMC RTV SLO
Nataša Pirc Musar
Pirc Musarjeva se je na poti do MNZ-ja ognila dvema trkoma z avtomobiloma. Foto: MMC RTV SLO

Poleti se število prometnih nesreč poveča, čeprav je letošnja bilanca pri smrtnih žrtvah ugodnejša kot lani, saj je bilo letos na cestah za petino manj mrtvih oz. 62 v primerjavi z 78, je povedala predstavnica agencije za varnost prometa Vesna Marinko. Položaj pa se je julija občutno poslabšal, saj so našteli kar 33-odstotni porast smrtnih žrtev.
Najbolj ogroženi so po njenih besedah prav vozniki motornih koles, saj predstavljajo 30-odstotni delež smrtnih žrtev prometnih nesreč. Skokovito narašča tudi število motornih koles, saj jih je bilo leta 2007 registriranih 32.000, letos pa že skoraj 50.000 oz. 45 odstotkov več, je poudarila Marinkova.
Najpogostejši krivci za nesreče so prevelika hitrost, precenjevanje svojih sposobnosti in neupoštevanje drugih udeležencev, je še dodala. Zato voznike avtomobilov in motornih koles pozivajo k strpnosti in upoštevanju preostalih udeležencev.
Policija bo poostrila nadzor
Ivan Kapun
, vodja sektorja prometne policije, je izpostavil, da je samo julija na cestah umrlo 14 ljudi, od tega devet motoristov. Čeprav je prevelika hitrost najpogostejši krivec nesreč, pa je 40 odstotkov nesreč, v katerih so udeleženi motoristi, krivda drugega voznika.
Kljub številnim opozorilom in poskusom preventive ljudje na to še vedno gledajo kot na nekaj, "kar se meni ne more zgoditi", je izpostavil Kapun. Policija bo zato v drugi polovici avgusta izvajala poostren nadzor na cestah
Na poti skoraj dve nesreči
Akciji ozaveščanja se je pridružila tudi informacijska pooblaščenka in dolgoletna motoristka Nataša Pirc Musar, ki je opozorila na obvezno nošenje čelad, zlasti pri mlajših, ki se na mopedih in skuterjih velikokrat vozijo brez njih.
Izpostavila pa je nepazljivost voznikov drugih motornih vozil. "Zato moramo biti motoristi dvojno pazljivi. Paziti moramo nase in ne divjati po cestah ter paziti na voznike osebnih vozil, ki so izrazito nepozorni," je povedala.
Pri tem je delila tudi najbolj svežo izkušnjo današnjega dne, ko se je vozila proti ministrstvu za notranje zadeve. Na cesti sta jo namreč skoraj zbila starejši voznik in nato še mlajša voznica, ki sta več pozornosti namenjala pogovoru po prenosnem telefonu kot na druge udeležence v prometu. "Kar je absurd, saj sem se z motorjem pripeljala prav zato, da bi pomagala pri tej akciji ozaveščanja," je še dodala.