Frangež je priznal, da v stranki vre. Foto: BoBo / Luka Dakskobler
Frangež je priznal, da v stranki vre. Foto: BoBo / Luka Dakskobler

Kot je v pogovoru za TV Slovenija potrdil predsednik Konference SD-ja Matevž Frangež, ki je v Bruslju, bodo v ponedeljek razpravljali tudi o tem, ali ostajajo del koalicije. "To bo omogočilo široko razpravo, možnost, da damo na mizo vse teme in vidike, tako tiste, ki stranko v tem hipu obremenjujejo notranje kot tudi širše razmere v slovenskem političnem prostoru, naše delovanje in vloga v koaliciji," je dejal.

Frangež je iskreno priznal, da v stranki vre, tudi lokalni odbori pričakujejo zamenjave na vrhu stranke. "Nesporno je, da je stranka na eni najnižjih točk v zgodovini. Mislim, da bi bilo neodgovorno tajiti, da je v stranki napeto. Za socialne demokrate velja, da smo to ljudje, ki mislimo s svojo glavo, zato je v stranki zelo veliko različnih mnenj. Namen konference je gotovo to, da se pogovorimo in skušamo najti skupne imenovalce ter sprejmemo potrebne ukrepe za naprej."

Razmisleki o smiselnosti zamenjave širšega vodstva

Glede pozivov o menjavi širšega vodstva stranke je Frangež dejal: "Ne gre samo za vprašanje imena in priimka na čelu stranke, pač pa zato, da moramo o celi vrsti stvari premisliti svoj modus operandi."

Mojca Kleva Kekuš iz občinskega odbora SD-ja Koper pa je dejala: "Osebno menim, da bi bila potrebna širša zamenjava vodstva, pa ne izključno zaradi njih, ampak zaradi signala, ki bi ga dali lokalnim organizacijam in našim članicam in članom, pa tudi celotni Sloveniji."

Številni člani želijo, da se zadeva ne pomete pod preprogo, je dodala. "Številni klici in elektronska sporočila v zadnjih tednih kažejo na to, da smo tu bolj borbeno naravnani kot kje drugje po Sloveniji. Naši člani si želijo, da se v naslednjih dneh nekaj zgodi. Želja je, da bi bil kongres čim prej in da se na kongresu voli novo vodstvo."

Konferenca Socialnih demokratov je sicer najvišji organ stranke med dvema kongresoma. Zadnji kongres je potekal oktobra 2022. V ponedeljek bo na mizi tudi predlog za sklic volilnega kongresa.

V stranki SD načeti odnosi
Dominika Švarc Pipan poudarja, da njen odstop ali odstop Tanje Fajon v SD-ju ne bo ničesar spremenil na bolje.
Dominika Švarc Pipan poudarja, da njen odstop ali odstop Tanje Fajon v SD-ju ne bo ničesar spremenil na bolje. "Ozadje – oziroma skupina ljudi, ki sporne prakse v SD-ju dopušča ali izvaja – je veliko širše. SD potrebuje preporod," je dejala. Foto: BoBo/Borut Živulović

Švarc Pipan: Stranka potrebuje preporod

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, sicer še vedno članica SD-ja, je predtem v intervjuju za Mladino dejala, da bi marsikoga v stranki SD razveselilo, če bi se ob njej poslovila tudi Tanja Fajon. Kot dodaja, pa se s tem v SD-ju nič ne bo spremenilo, saj stranka potrebuje preporod.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki je v ponedeljek premierju Robertu Golobu ustno ponudila odstop, je v intervjuju za Mladino znova opisala dogodke okrog spornega nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, ki je zaznamovala politično dogajanje v zadnjem mesecu in dodobra pretresla predvsem stranko SD.

Razkrila je tudi nekaj podrobnosti s sestanka z vodstvom SD-ja. Potrdila je, da je bil med najglasnejšimi gospodarski minister Matjaž Han, ki je bil po njenih besedah med prvimi, ki so želeli, da se poslovi od položaja in odide iz stranke. "Še lepše za marsikoga pa bi bilo, če bi šli obe, jaz in Tanja Fajon. Če greva samo midve s Tanjo, bo to za marsikoga odličen epilog. Lahko me citirate: če gre še Tanja Fajon, bodo v SD-ju mnogi zelo zadovoljni," je Švarc Pipan dejala v pogovoru za tednik Mladina.

Sorodna novica Nekateri člani SD-ja menijo, da ni bilo takšne umiritve strasti, kot pravi Tanja Fajon

Kot je dejala, jo je predsednica stranke v zadnjem mesecu dni predvsem razočarala. "Upam, da se jim bo uprla, čeprav se bojim, da je že prepozno," je dejala. Dodala je, da je bila Tanja Fajon edina, ki ji je na prvem kriznem sestanku, ki so se ga 18. januarja udeležili vsi ministri SD-ja in Klemen Žibert, ki je tedaj še opravljal funkcijo glavnega tajnika stranke, vlivala upanje.

Čeprav je Tanja Fajon v uvodu predlagala, naj pravosodna ministrica odstopi, je med razpravo po navedbah Dominike Švarc Pipan dajala vtis, da želi vedeti, ali je v ozadju afere kaj hujšega, in to razčistiti. "Tudi zvečer je z mano komunicirala prek kratkih sporočil – da mi verjame, da želi in da mora vedeti več. A je potem v naslednjih dneh utihnila," je dejala ministrica, ki je prepričana, da je predsednica SD-ja edina, ki bi lahko udarila po mizi in zahtevala, da se zadeva dokončno razišče.

"Ozadje je veliko širše. SD potrebuje preporod."

Sorodna novica Dominika Švarc Pipan predsedniku vlade ponudila odstop. Golob se bo o tem še odločil.

Dominika Švarc Pipan je v pogovoru ponovila, da se je premier Golob v ponedeljek strinjal, da je treba zadevi najprej priti do dna, šele nato pa bo sprejel njen odstop. Na vprašanje, ali zavlačevanje s sprejetjem njenega odstopa lahko SD pripravi do tega, da iz užaljenosti zapusti koalicijo, je ministrica dejala, da ne želi biti nekdo, zaradi katerega bo razpadla koalicija. "Sploh če bi to pomenilo vladanje z manjšinsko vlado, predčasne volitve ali če bi to pomenilo vrnitev Janeza Janše," je dodala.

Kot je dejala, je slišala, da nekateri v stranki pozivajo k izstopu SD-ja iz koalicije. Dodala je, da o tem z Golobom nista govorila, a da nima občutka, da bi premier želel, da SD odide ali propade, pač pa si po njeni presoji želi predvsem, da "postane zdrava stranka, s katero bo mogoče osnovati koalicijo proti tovrstnim praksam".

Ob tem je poudarila, da njen odstop ali odstop Tanje Fajon v SD-ju ne bo ničesar spremenil na bolje. "Ozadje – oziroma skupina ljudi, ki sporne prakse v SD-ju dopušča ali izvaja – je veliko širše. SD potrebuje preporod," je dejala.